A Eivissa lloguen jardins particulars amb tendes de campanya com a allotjaments

La Policia de Sant Josep ha detectat anuncis de ciutadans que s'enriqueixen llogant tant la part exterior de ca seva com solars d'altres propietaris

Turistes a l'assentament il·legal de Can Raspalls, a Sant Josep de sa Talaia.
14/10/2024
3 min

PalmaLa Policia Local de Sant Josep ha detectat que particulars estan llogant els seus jardins per instal·lar-hi tendes de campanya per viure-hi o passar-hi les vacances. S'anuncien en plataformes i suposen un pas més en les fórmules que influeixen en l'emergència de l'habitatge d'Eivissa, l'illa més perjudicada de totes les Balears. La Policia ha descobert aquesta nova fórmula i fins i tot ciutadans que lloguen tendes de campanya a terrenys controlats per un fons d'inversió.

L'anunci a Airbnb de l'assentament de Can Raspalls també ofereix servei de taxi pirata

Aprofiten l'absència de control per part del propietari per lucrar-se com si l'espai fos seu. El darrer cas detectat pels agents s'anuncia a Airbnb per a turistes amb un cost de 45 euros per nit a l'assentament il·legal de Can Raspalls, en un solar abandonat ple de tota mena de deixalles, brutor i, fins i tot, excrements humans.

Assentament il·legal de Can Raspalls.

La Policia treballa des de fa temps per pal·liar aquest fenomen i ha anunciat que actuarà contra aquest tipus de pràctiques lucratives i contra els assentaments de persones que s'han instal·lat a Can Raspalls perquè no tenen on viure. "Aquesta manera de vida no ha de ser admesa", ha dit en referència no només a Can Raspalls, on l'Ajuntament de Sant Josep ha comptabilitzat més de 150 infrahabitatges, sinó també a Cala d'en Bou, per exemple.

Captura 1.

La situació d'emergència de l'accés a l'habitatge a les Balears és molt present a tota l'illa d'Eivissa i conviu amb el turisme de caravanes o furgonetes camperitzades que fan servir paratges naturals protegits o tota mena de terrenys oberts per improvisar un lloc on dormir, malgrat que no sempre és legal fer-ho. No en va, la Policia Local de Sant Josep adverteix d'aquest fet amb missatges a una aplicació que informa sobre els millors llocs on dur a terme aquesta pràctica a l'illa. El seu missatge és clar: "La normativa a Sant Josep no permet acampar o pernoctar fora dels càmpings habilitats. La denúncia és de fins a 750 euros i pot comportar la immobilització del vehicle".

Captura 2.

El batle de Sant Josep, Vicente Roig, ha anunciat que el consistori denunciarà a partir d'ara qualsevol cas d'acampada il·legal que es detecti al municipi, independentment de la seva ubicació, sigui en propietats de particulars o d'empreses. La sanció anirà tant per als qui acampin com per als qui lloguin. Roig ha declarat que han mantingut una "actitud empàtica durant un temps" per les circumstàncies. "Com a administració és moment de posar-nos seriosos i actuar, conforme a la justícia, davant qualsevol activitat il·legal i que perjudiqui els veïns i qualsevol indret del municipi", ha dit.

Per la seva banda, la Policia Local de Sant Josep ha explicat que, pel que fa al desallotjament de Can Raspalls, actuaran en diferents fases i amb la col·laboració de les persones que hi resideixen. El seu objectiu és que sigui una sortida col·laborativa. Han matisat que aquells que no tenen aquestes alternatives, per ser veritablement vulnerables, seran auxiliats pels serveis socials i pels agents del cos.

Així, han avançat que no es marquen terminis: "Serem cauts, empàtics i un poc flexibles". Això no obstant, entenen que "aquesta manera de vida no ha de ser admesa i molt menys normalitzada com l'efecte de la situació de temporalitat que es genera a l'estiu".

stats