Eivissa lluita contra les construccions il·legals en sòl rústic protegit
Les sancions poden arribar fins a un 300% del valor de les edificacions
EivissaLa construcció il·legal en sòl rústic protegit pot sortir cara a Eivissa. Aquest és el missatge que el Consell Insular d’Eivissa vol llançar després d’anunciar el desmantellament de dues edificacions executades sense llicència urbanística i contràries a l’ordenació territorial de l’illa. Es tracta d’una casa construïda a Santa Agnès de Corona, en una Àrea Rural d’Interès Paisatgístic (ARIP), i d’una iurta -tenda circular- que l’infractor va col·locar a la finca del seu veí a Sant Josep de sa Talaia, en una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI).
La casa enderrocada de Santa Agnès era una construcció prefabricada que disposava d’instal·lació elèctrica i d’aigua. Aquest habitatge era visible des de les finques del voltant i des d’alguns camins del pla de Corona. La patrulla del Seprona va denunciar els fets i els va posar en coneixement del Consell. La màxima institució insular va obrir de manera immediata l’expedient de diligències prèvies. El procediment per restablir la legalitat urbanística va concloure amb l’enderrocament de l’edificació i una sanció.
L’altra edificació desmantellada era una construcció tipus iurta, una mena d’habitatge mòbil, amb estructura de fusta i coberta de feltre, usada tradicionalment pels nòmades de les estepes de l’Àsia central. La tenda s’havia aixecat sobre una cimentació de formigó i tenia una escala i una replà d’accés, a més d’una casa de fusta amb bany sec.
Segons va denunciar el veí afectat i va informar l’ARA Balears el setembre passat, es va deforestar una superfície d’uns 150 m2 per instal·lar la iurta en aquesta àrea ANEI. El denunciant va presentar una reclamació a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, i el consistori va fer arribar la denúncia al Consell, perquè és la institució competent en matèria de sòl protegit. La demolició de la construcció es va executar en un termini de 20 dies des que es va notificar a l’infractor l’inici de l’expedient de disciplina urbanística.
Sancions als infractors
Una vegada es varen obrir els expedients, els infractors varen restablir l’entorn afectat per les seves edificacions de manera voluntària, ja que la llei d’urbanisme contempla aquesta possibilitat. Després arribaren les corresponents sancions. En aquest sentit, qualsevol actuació sense llicència en sòl rústic protegit comporta multes elevades, que poden arribar a un 300% del valor de les obres, segons assenyala la secció de disciplina urbanística del Consell d’Eivissa.
La sanció per al propietari de la iurta de Sant Josep és de 60.000 euros, segons han informat fonts properes a l’expedient. Però pot ser que el propietari no sigui l’únic que pagui. Tal com va assenyalar Mariano Juan, el conseller insular de Territori, també han de respondre “les promotores, les constructores i totes les persones implicades” en la construcció de les edificacions sense llicència. Les sancions també afecten “el personal tècnic i els redactors dels projectes”. A més, encara que les multes siguin per un mateix projecte urbanístic, són independents per a cadascun dels infractors.
Malgrat això, sembla que l’expedient de la iurta no inclou cap sanció a l’empresa d’instal·lació de la tenda. A més, la multa al propietari es podria haver reduït prop d’un 40% per pagament immediat. En qualsevol cas, l’infractor podria rebre una altra sanció per haver desforestat una àrea ANEI.
La llei
Des de l’entrada en vigor de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears l’1 de gener de 2018, el termini per restablir la legalitat urbanística en sòl rústic no prescriu. La secció de Disciplina Urbanística del Consell és l’encarregada de vetlar pel compliment de la llei. Els consells insulars tenen les competències pel que fa a la disciplina urbanística en sòl rústic protegit, és a dir, en les àrees naturals d’especial interès d’alt nivell de protecció (AANP), les de protecció territorial de costes (APT costanera) i també en les ARIP i ANEI, com ha estat el cas d’aquestes construccions.
Quant al sòl rústic, els objectius de la legislació són agilitar l’aprovació dels plans generals, la sostenibilitat del territori i la lluita contra l’especulació. Per això, la nova bloqueja qualsevol possibilitat d’amnistia de les edificacions fora d’ordenació dins el sòl rústic.