Més d'11.000 menors en situació de pobresa de Mallorca s'han beneficiat del programa CaixaProinfància
Les ajudes, destinades a famílies de Palma, Inca i Manacor, han suposat una inversió de 13 milions d'euros a l'illa per part de l'Obra Social la Caixa
PalmaUn total d'11.292 infants i adolescents en situació de pobresa de Mallorca, concretament dels municipis de Palma, Inca i Manacor, i 6.868 famílies s'han vist beneficiades, al llarg dels darrers deu anys, del programa CaixaProinfància, que s'ha desenvolupat a través de 12 entitats socials a l'illa.
L'Obra Social la Caixa, que fa deu anys que fa feina per combatre la pobresa infantil, ha destinat 13 milions d'euros a dur a terme aquest programa a Mallorca, el qual enguany dedicarà 1,4 milions d'euros a l'illa, un milió més que el 2017.
Un dels principals objectius del projecte, que s'ha implementat en 11 ciutats de l'estat espanyol, és aconseguir que els infants i adolescents en situació de precarietat o exclusió social puguin assolir les mateixes oportunitats que qualsevol altre nin o jove. D'aquesta manera es trenca el cercle de pobresa que es transmet de pares a fills i es promouen formes d'atenció cap al desenvolupament social i educatiu. Per aconseguir-ho, el programa es recolza en diverses entitats socials, que són les encarregades de dur a terme la metodologia de feina fixada al programa mitjançant el reforç educatiu, l'educació no formal en el temps lliure, el suport educatiu familiar, l'atenció i teràpia psicosocial i la promoció de la salut. Les entitats que prenen part en el programa a les Illes són EAPN-Illes Balears, Espiral Serveis a la Joventut, Fundació Ires, Fundació Patronat Obrer Sant Josep, GREC, Projecte Socioeducatiu Naüm, Probens, Societat Cooperativa d'Iniciativa Social i Formació Ocupacional Jovent.
Lluitar contra el factor hereditari
En la presentació del balanç del programa aquest dimecres al CaixaFòrum de Palma, el subdirector general de la Fundació bancària la Caixa i responsable de Projectes Socials, Marc Simón, ha subratllat que la taxa de transmissió de la pobresa a tot Europa es va situar en un 70%, “cosa que vol dir que quan una persona és pobra al territori europeu hi ha un 70% de possibilitats que sigui perquè els seus pares ho són”. Per aquest motiu, el programa incideix en aquest aspecte per intentar combatre el factor hereditari i intentar treure aquests infants i adolescents del cercle de la pobresa transmesa de pares a fills.
Treball en xarxa
Les entitats que col·laboren amb el projecte CaixaProinfància fan feina en xarxa i atenen directament les famílies, prioritzant les ajudes i fent un seguiment de cada cas. El 52% d'aquestes ajudes són de reforç educatiu i la mitjana de permanència dels menors al programa és de 3,2 anys, segons les dades mostrades aquest dimecres per l'entitat. El programa potencia aquesa feina en xarxa i també promou una acció coordinada amb altres agents del territori, com poden ser escoles, centres de salut o ajuntaments.
Coincidint amb la celebració dels deu anys del programa, CaixaProinfància ha celebrat l'horabaixa d'aquest dimarts al CaixaFòrum de Palma un acte de reconeixement a les entitats que desenvolupen el projecte a Mallorca, així com als joves i les famílies que hi participen.
Dins la categoria individual han estat reconeguts els joves Alba Aguilar, Hillary Lizeth Yaringaño i Daniel Ortega, els quals han superat diferents dificultats personals i han arribat a aconseguir cursar estudis superiors. També es va dedicar un reconeixement a la Societat Cooperativa Jovent, la Fundació Patronat de Sant Josep i la Fundació Aspas, entitats que han fet feina amb els tres joves durant anys. A més, s'ha dedicar un reconeixement a dues famílies que han estat implicades en el procés educatiu dels seus fills i han col·laborat perquè aquests adquereixin autonomia, responsabilitat i habilitats de relació amb al·lots i al·lotes del seu entorn.
En la categoria 'Iniciatives familiars per a la comunitat' s'ha destinat un premi en metàl·lic al grup de pares del Projecte Socioeducatiu Naüm, que es reuneix cada setmana per organitzar actes festius i tradicionals que abans no es duien a terme, i millorar els que es duien a terme al barri de Son Roca. Pel que fa a la categoria 'Treballo en xarxa', s'ha lliurat un trofeu a l'entitat Espiral per la posada en marxa del nou model de CaixaProinfància a l'Arenal. Així mateix, els nins i nines del programa 'Coralment amb l'Obra Social 'la Caixa' varen interpretar l'himne a la infància creat per l'entitat 'Jo seré'.