Medi Ambient
Societat24/12/2024

L'eliminació de vies a l'Estret de Valldemossa provoca malestar entre els escaladors

Medi Ambient argumenta raons de conservació, mentre que els aficionats parlen d'interessos privats

PalmaL'eliminació de cinc vies d'escalada a l'Estret de Valldemossa ha generat una allau de crítiques per part dels aficionats a l'escalada. Segons ha avançat aquest dimarts el portal Fora Vila, Medi Ambient ha esvaït aquestes vies ubicades al voltant de l'Estret. La conselleria de Medi Ambient hauria pres aquesta decisió per suposades raons de conservació, segons ha recollit el portal. Però el col·lectiu d'escaladors sospita que ha estat per "interessos privats" per part dels propietaris de les finques a les quals es trobaven aquestes vies.

Cargando
No hay anuncios

Les vies estan al voltant del quilòmetre 14,5 de la carretera Ma-1110 de Palma a Valldemossa. Es tracta d'una localització entre les muntanyes de Na Fàtima i la Bombarda i són contigües amb les finques de Son Morro, Son Puig i Son Brondo.

Experts en escalada consultats per l'ARA Balears desconeixen els motius pels quals Medi Ambient ha decidit tancar les cinc vies. Si aquesta decisió fos per la nidificació d'algunes espècies d'aus, entendrien "sens dubte" la mesura, assenyalen.

Cargando
No hay anuncios

"Respectam aquests tipus de mesures quan són per a la nidificació d'aus o altres causes mediambientals, però en aquest cas ens grinyola", comenten, a més d'assenyalar interessos per part dels propietaris de les finques. "Els propietaris poden voler restringir el pas, però no és comprensible que Medi Ambient, en lloc de regular pràctiques de muntanya com l'escalada i el senderisme, aposti per tancar-ne l'accés i destinar agents a vigilar el pas, com si fossin agents de seguretat privada", afegeixen.

El cas de l'Estret coincideix amb el de la Gúbia, a Bunyola que també s'ha tancat recentment. "El camí de la Gúbia s'ha tancat perquè el propietari ha denunciat en diverses ocasions que algunes persones van amb cans, fan foc i acampen, activitats que no es poden fer", apunten.

Cargando
No hay anuncios

"Entenem la preocupació dels propietaris, però, abans de limitar-ne l'accés i l'activitat, s'haurien de prendre mesures de gestió", diuen. Els escaladors també critiquen que l'activitat turística faci malbé el medi ambient i que "sembla que no molesta als responsables de Medi Ambient", mentre que els aficionats locals són més fàcils d'atacar" al·legant raons de conservació ambiental.

En aquest sentit, lamenten que un lloc "idíl·lic" per a l'escalada com Mallorca sigui més accessible perquè els turistes hi practiquin esport que per als residents. "Les persones que venen a escalar de fora difícilment saben com demanar permís per escalar i les multes molt sovint ni arriben al seu país", lamenten.