Tecnologia

Elon Musk traslladarà la seu de SpaceX i X de Califòrnia a Texas

El magnat critica les iniciatives del governador demòcrata de l'estat en matèria d'identitat de gènere

ARA
2 min
El magnat sud-africà propietari de X, Elon Musk.

Elon Musk va anunciar dimarts que dues de les seves empreses, X i SpaceX, traslladaran la seva seu de Califòrnia a Texas com a resposta a una nova llei d'identitat de gènere que entrarà en vigor a Califòrnia, enmig de la llarga disputa del multimilionari amb el governador de l'estat, Gavin Newsom, segons explica el Financial Times.

Dilluns el demòcrata Newsom va signar un projecte de llei que prohibeix als districtes escolars de Califòrnia revelar informació sobre l'orientació sexual o la identitat de gènere dels estudiants als seus pares, amb la idea d'evitar la "sortida forçada" de l'armari d'aquests estudiants. Musk, que anteriorment ha provocat controvèrsia amb les seves declaracions públiques sobre les persones transgènere, ha declarat que la decisió de Newsom de signar la legislació és "la gota que fa vessar el got".

"A causa d'aquesta llei i de les moltes altres que la van precedir, que ataquen tant famílies com empreses, ara SpaceX traslladarà la seva seu de Hawthorne, Califòrnia, a Starbase, Texas", va publicar Musk a X, la seva plataforma de xarxes socials. La seu d'X també es traslladaria a Austin, va afegir en una publicació posterior.

Les polèmiques de Musk

Musk, que està allunyat d'un dels seus fills que és transgènere, va dir que havia comunicat a Newsom fa un any que "lleis d'aquesta naturalesa obligarien les famílies i les empreses a abandonar Califòrnia per protegir els seus fills". En resposta, Newsom va publicar una captura de pantalla d'una publicació del 2022 de Trump després d'una visita de Musk a la Casa Blanca en què l'expresident es va burlar de Musk. "Has doblegat el genoll", va escriure Newsom.

És l'últim d'una sèrie de moviments de Musk per ressituar les seves empreses per la seva insatisfacció amb les polítiques o operacions estatals. Musk ja va sondejar el trasllat de SpaceX a Texas després que un tribunal de Delaware anul·lés el pagament rècord de 56.000 milions de dòlars de Tesla a l'empresari. També va traslladar la seu de la seva empresa d'implants cerebrals Neuralink de Delaware a Nevada. Els accionistes de Tesla, l'empresa de vehicles elèctrics que dirigeix Musk, van aprovar la seva proposta de portar l'empresa a Texas el mes passat.

Musk s'ha tornat cada vegada més actiu a l'hora d'opinar sobre la política electoral dels Estats Units en els últims mesos. Anteriorment, havia votat candidats demòcrates, però durant el cap de setmana va avalar formalment l'expresident Donald Trump, el candidat a la presidència republicà, i es prepara per fer donacions a la seva campanya presidencial del 2024, segons explica el FT.

La sortida de dues grans empreses tecnològiques marcaria una pèrdua per a l'ecosistema de Silicon Valley enmig del creixent desencant de moltes elits del sector, davant el que veuen com una política local caòtica, una regulació restrictiva i un augment de la delinqüència i el sensellarisme especialment a San Francisco. Per contra, hi ha hagut un augment de les reubicacions de les seus corporatives a Texas en els últims anys, ja que les empreses es veuen atretes per la baixa regulació i baixos impostos de l'estat.

stats