Societat12/01/2019

Menorca i Eivissa se sumen a l'encesa de torres pels drets humans

Menorca i Eivissa s'uneixen a la iniciativa 'Talaies i talaiots de Balears. Un cant pels drets humans'

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaMenorca s'uneix aquest dissabte a 'Talaies i talaiots de Balears. Un cant pels drets humans', una iniciativa del Consell de Mallorca que consisteix en l'encesa de bengales a 48 punts de Mallorca, 15 a Menorca, un a Eivissa, un altre a Formentera i dos al nord d'Àfrica.

La primera encesa s'ha duit a terme a les 13.00 hores amb bengales de fum, mentre que la segona està programada per a les 18.15 hores amb bengales lluminoses.

És la tercera edició d'aquesta iniciativa humanitària, destinada a denunciar la situació dels migrants i refugiats i a reclamar solucions humanitàries. L'encesa de talaiots i torres costaneres és una recreació del que podia haver estat la comunicació visual entre pobles distants en l'antiguitat.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest acte es reivindica la solidaritat i el respecte cap a les persones que s'han vist obligades a abandonar els seus països d'origen. Es defensa, a més, la conservació de les torres de defensa com a patrimoni arquitectònic, paisatgístic i cultural de les costes insulars.

L'encesa ha començat a na Pòpia, a la Dragonera, i el senyal s'ha transmès en dos itineraris que conflueixen al castell de Bellver de Palma.

Cargando
No hay anuncios

Els escenaris triats a Menorca per formar part d'aquesta acció, organitzada pel Consell Insular, Amics dels Museu de Menorca i el Fons Menorquí d'Estudis, són Trebalúger, Toràixer, Biniarroca, Trepucó, sa Cudia Cremada, Cornia Nou, Talatí de Dalt, Binixíquer, Biniaiet Vell, Son Olives, Torralba d'en Salort, Torrellisar Vell, So na Caçana, Torre d'en Galmés i Montefí.

Eivissa també s'ha afegit a la iniciativa amb un acte que s'ha celebrat a la torre del Carregador, coneguda de la Sal Rossa. A l'acte, la vicepresidenta primera del Consell d'Eivissa, Viviana de Sans, ha llegit un manifest en el qual ha reivindicat la cultura de la pau, el diàleg i la col·laboració, per evitar que milers d'éssers humans hagin de partir de casa seva i dels seus països fugint de la guerra i de la vulneració dels drets humans. “Una situació que pateixen especialment les dones, que es troben en una situació particularment vulnerable, ja que són víctimes d'abusos i estan en risc de caure a les xarxes de tràfoc de persones”, ha recordat De Sans.

Cargando
No hay anuncios

L'acte ha finalitzat amb la interpretació, per part del músic Joan 'Morenu', de la cançó 'Viatge a Ítaca'. Morenu ha recordat el paper de la Mediterrània com a escenari de viatges i bressol de cultures, i com milers de persones encara avui s'enfronten als perills d'aquesta mar fugint de la guerra i la fam per trobar la seva Ítaca particular.