Avui coneixem
Societat 22/09/2024

“Em va pegar la curolla d’unir el món dels videojocs i el del violí”

Avui coneixem el violinista i gamer Sebastià Pou

3 min
El violinista Sebastià Pou

PalmaTé 48 “anyets” i és un friqui orgullós. Sebastià Pou (1976, Palma) és el primer gamer que ha guanyat alguns dels videojocs més difícils del moment jugant amb un violí. Cada nota representa un comandament de la consola, i milers de persones segueixen les seves peripècies a Tiktok, Twich i Youtube. “Però si jo no me’l puc passar amb el comandament, com és possible que tu te’l passis amb un violí?”: aquesta és la primera reacció de molts dels seus seguidors, assegura. Tot i això, és molt més difícil tocar un concert exigent de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, on aviat complirà tres dècades com a violinista. “Ho pas molt pitjor”, explica somrient.

Mal estudiant de música. De nin ja era un apassionat dels videojocs. En canvi, al món de la música hi va entrar per imposició del seu pare, que era un músic aficionat. “Moltes vegades són els pares que conviden els nins a provar-ho”, explica. Amb les seves dues filles també va ser així. “No va ser obligatori, però curiosament, a un aniversari, quan va fer sis anys, a la meva filla li va aparèixer un violí com a regal, li va fer molta il·lusió, i a partir d'aquí va començar”, diu fent broma.

Explica que va ser un nin “molt bon estudiant a l’escola, però molt mal alumne de música”. “No m’agradava gens”, assegura. A nou anys, de fet, va abandonar el violí. “Actualment és molt diferent, però a l’època, quan t’iniciaves a la formació musical eres tu, el teu professor, i estudiar a casa”, rememora. “Ser estudiant de música requereix molta disciplina”, reflexiona: “Has d’assajar diàriament, i si tens son, fam, o els teus amics se’n van de festa, et quedes a estudiar”.

Gràcies als videojocs. Va ser justament mitjançant els videojocs que avui és músic professional. El seu pare el va animar a reprendre els estudis de violí quatre anys després... Hi va accedir a canvi d’una nova videoconsola, una Sega Mega Drive. Fa 28 anys que toca a l’Orquestra Simfònica, però només és Tiaviolí Gaming–el seu nom de gamer– des de fa tres anys. “Em va pegar la curolla d’intentar unificar el món dels videojocs i el del violí”, diu. N’està orgullós, perquè actualment es dedica a una activitat “única en tot el món, extremadament friqui, com és superar videojocs utilitzant el violí elèctric”. S’ha passat quatre videojocs: Dark Souls I, II i III i Sekiro, i està a punt de superar Elden Ring. “El meu pròxim repte és jugar a la vegada al mateix videojoc amb dos ordinadors diferents”, expressa: “Un el jugaré amb un violí, i l’altre, amb una estora de ball, amb els peus”.

Fama. “Tu ets en Tiaviolí Gaming?”. Admet que l’han reconegut un parell de vegades en concerts de l’orquestra. “Tens una vida de trenta anys dedicada a la música clàssica, però la gent et coneix per una cosa que estàs fent darrerament”, ironitza. Confessa, a més, que comparteix les dues passions –la de la música i la dels videojocs–amb les seves filles. “A casa jugam molt, però amb un temps limitat”, afirma. “Cercam jocs multijugador per jugar-hi tots junts”, explica. Per exemple, Animal Crossing i Mario Kart. La seva parella, que és professora de música, està en minoria perquè no li agraden gaire els videojocs. “No juga gens, però ens entén perfectament”, remarca Pou.

stats