Salut

Em sento irritable a la feina i tinc insomni: estic cremat?

Qui està cremat pateix cansament emocional, falta de realització personal i sentiments impersonals cap a les persones

Feina i vida...

BarcelonaA vegades ens podem sentir absolutament desbordats a la feina. D'altres, arrosseguem un cansament que no marxa. Pot ser que patim la síndrome del burnout? Tot seguit expliquem sis claus d'aquesta síndrome.

Què és la síndrome del burnout i qui la pot patir

El burnout, o estar cremat, neix de la sensació que no es té el control sobre la feina. És un estat que els psicòlegs descriuen com esgotament i cinisme persistents cap al treball. El doctor Joan Boada, que és catedràtic de psicologia de les organitzacions i recursos humans de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, explica que és una síndrome associada a professions que tracten amb persones, com els treballadors de la sanitat o l'educació. El cansament emocional, la falta de realització personal i els sentiments impersonals i freds cap a les persones amb qui treballen són trets característiques del burnout.

Quines són les causes del burnout a la feina

Boada adverteix que les causes del burnout són múltiples i entren en joc diversos factors. Uns són propis de la mateixa feina, com la sobrecàrrega laboral i la falta de sensació de control sobre la feina, però n'hi ha d'altres. L'organització de l'empresa, per exemple, pot ser una causa. Si hi ha males polítiques de recursos humans, manca d'oportunitats, poc suport dels superiors o si no hi ha prou recompenses quan la feina està ben feta també són possibles causes perquè un treballador acabi cremant-se.

També cal analitzar si es té, o no, suport dels companys i caps, i també que l'entorn laboral sigui, o no, l'adequat o altres aspectes organitzatius, des de com està dissenyat el lloc de treball fins als continguts de la feina que es fa.

Quins són els símptomes del burnout?

Un símptoma comú del desgast laboral és l'insomni. L'esgotament físic és un altre senyal habitual, ja que un dels seus símptomes més freqüents és la fatiga. Qui el pateix no aconsegueix desconnectar de la feina i això té afectacions en la relació amb la seva parella i els seus fills, a més de tenir la sensació de no estar bé ni a l'oficina ni a casa. Altres símptomes que poden indicar que es té burnout són les migranyes i, fins i tot, el mal de panxa. Tot plegat acaba repercutint en el dia a dia del treballador, però també en els seus resultats. "La insatisfacció laboral provoca irritabilitat i fa que l'atenció a la feina baixi, pot provar absentisme i accident", explica Boada.

Com puc prevenir el burnout?

Cuidar el teu benestar emocional i social és clau per prevenir el burnout. Si es detecta malestar, cal contactar amb el centre d'atenció primària o un professional de salut mental per tractar-ho. Ara bé, la responsabilitat no és només del treballador. Les empreses també han de vetllar pel benestar dels seus treballadors, d'acord amb la llei de prevenció de riscos laborals. Han de fer tot el possible perquè les persones no pateixin burnout i garantir-ne la recuperació si en pateixen.

Com puc tractar el burnout?

Quan una persona experimenta símptomes físics d'esgotament cap a la feina, cal que consulti el seu metge de capçalera o un professional de salut mental per determinar si són causats per l'estrès o tenen un altre origen. Sobretot no s'han d'ignorar els símptomes ni fer com si no tinguessin importància. Alguns canvis d'estil de vida poden fer que aquest esgotament sigui menys constant. El suport de l'entorn, l'activitat física i l'ajuda professional poden ajudar a disminuir la sensació de burnout. "És important no viure sol el burnout, ja sigui amb els companys de feina, la parella o un terapeuta", conclou Boada.

stats