Neus Truyol confirma que Company no va fer cap inversió per posar fi als vessaments
La regidora corrobora la informació segons la qual l'exconseller de Medi Ambient, Biel Company, no va invertir cap euro del cànon de sanejament
PalmaSegons una informació publicada a la Ser, la Conselleria de Medi Ambient, liderada per Biel Company entre el 2011 i el 2015, no va autoritzar cap infraestructura per renovar la xarxa d'aigües i aturar així els múltiples vessaments. Pel que explica aquest mitjà, el llavors gerent d'Emaya, Pedro Campaner, va advertir en nombroses ocasions de la necessitat d'invertir els doblers del cànon de sanejament, un impost finalista destinat al finançament d'infraestructures d'aigües residuals.
En la carta, el gerent d'Emaya adverteix que "s'ha d'atendre aquesta situació tan aviat com sigui possible. Si no, Emaya, com a empresa gestora, no podrà responsabilitzar-se dels efectes perniciosos que provoquin els vessaments en el medi".
La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha dit que s'ha comprovat amb documents oficials que en la legislatura anterior es coneixia perfectament la problemàtica i que va ser el mateix Biel Company qui va negar totes aquestes inversions. "Ara pareix que estan exaltats per aquesta situació, malgrat que ja la coneixien i no varen fer absolutament res per millorar-la".
De fet, el dèficit d'inversions a Palma, és a dir, la diferència entre el que recapta pel cànon i el que s'inverteix, ha arribat ara a 120 milions d'euros. L'any 2014 el dèficit era de 100 milions d'euros. Emaya explica que s'ha pogut començar a fer inversions del cànon de sanejament a partir del 2017, ja que durant el 2016 es va confirmar que hi hauria finançament, es va fer feina en els projectes i es varen engegar les pertinents tramitacions, i és a partir de 2017 quan es poden començar a executar les inversions.
En aquest sentit, Truyol ha explicat que l'actual equip de govern ha pres consciència de la situació, l'ha manifestada i no ha volgut ocultar informació perquè no volia negar la realitat a la gent. Ha recordat també que per això estan iniciant projectes d'inversió.
Pel que fa a les inversions del cànon de sanejament durant aquesta legislatura, Emaya informa que el febrer del 2017 es va firmar un conveni entre l'Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient per a la transferència de 35 milions d'euros d'aquest cànon. 2,2 milions ja estan pagats per a les obres de manteniment i petites inversions i hi ha 26 milions ja compromesos per a projectes que estan a punt d'adjudicar-se.
La regidora també ha dit que el mes que ve està previst adjudicar les obres per fer el nou col·lector i el recol·lector d'aigües pluvials, dos projectes valorats en 26 milions d'euros i que es pagaran amb el cànon de sanejament i que a més, segons Truyol, posaran fi als vessaments. Es preveu que les obres d'aquestes dues infraestructures puguin començar cap a final d'any i es calcula que durin gairebé dos anys.
Així mateix, s'està pendent de l'aprovació del projecte de renovació de la depuradora del Coll d'en Rabassa per part del Ministeri de Medi Ambient. Truyol ha dit que fins que aquesta renovació no es dugui a terme, no es podran evitar al cent per cent els vessaments, però que amb la construcció del nou dipòsit de laminació que recollirà les aigües pluvials es reduirà considerablement el volum d'aigües brutes que arriben a la mar.
Aquest divendres l'Associació de Veïns del Born del Molinar i la Federació de Veïns de la ciutat de Palma han convocat una manifestació per denunciar els continus vessaments d'aigües produïts a les platges de Ciutat Jardí i Can Pere Antoni, una situació que s'agreuja durant les jornades de pluja. La manifestació partirà de la gavina de Ciutat Jardí i arribarà a les 18.30 h a la plaça d'Espanya. La regidora ha dit que "entén la indignació de la ciutadania i la comparteix", però ha explicat que el problema es deu a la manca d'acció política de les legislatures anteriors.