Emaya nega que l'abocador de Son Reus contamini l'aqüífer

L'empresa ha assegurat que totes les analítiques que fan són favorables i ha rebutjat l'informe de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya que diu el contrari

La planta incineradora que Tirme gestiona a Son Reus. ARA BALEARS
07/07/2021
2 min

PalmaL'abocador de Son Reus no contamina l'aqüífer que hi ha a la zona, segons ha assegurat aquest dimecres el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma i gerent d'Emaya, Ramon Perpinyà. L'edil ha rebutjat les conclusions de l'informe de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, que indiquen que hi ha concentracions d'elements perillosos, com ara alumini, mercuri i plom, entre d'altres, per sobre del nivell legal. El regidor, però, ha reiterat en una roda de premsa que "no tenim cap analítica que ens digui que hi hagi contaminació".

L'estudi de l'ens estatal el va encarregar la mateixa empresa pública municipal, però Perpinyà ha afirmat que "no estam d'acord amb les conclusions perquè són incoherents amb altres punts de l'informe". També ha assenyalat que Emaya fa anàlisis trimestrals per saber si hi ha filtracions de l'abocador, quan la normativa estableix que es facin cada sis mesos. "Hi ha molts d'estudis que diuen que no hi ha cap problema de contaminació, però només n'hi ha un que diu més o manco el mateix que els altres, però amb unes conclusions una mica especials", ha comentat el gerent.

La Conselleria de Medi Ambient admet que la contaminació provocada per lixiviat, o sigui, el líquid que s'origina a partir de residus sòlids en descomposició, afecta la part de l'aqüífer més pròxima a l'abocador. La Direcció de Recursos Hídrics té coneixement del problema des de 2008, molt abans que es fes l'estudi de l'ens estatal. De fet, el 2009 va advertir els veïns que no agafassin aigua de dos pous propers a l'abocador. La Conselleria assegura que sempre han fet un seguiment i controls per garantir que no suposi cap perill per a la salut pública. No s'han produït, però, infiltracions a l'aigua subterrània perquè les bosses de lixiviats estan en un nivell superior a l'aqüífer.

Les mateixes fonts expliquen que, a més, es fan anàlisis en compliment de la Directiva Marc de l'Aigua i un seguiment específic per determinar l'afecció del problema a l'abocador de Son Reus. A més, reiteren que tots els pous que extreuen aigua dels aqüífers per a consum humà ha de passar uns controls sanitaris molt exhaustius que permeten la detecció de contaminació i d'avís en cas que les autoritats sanitàries ho considerin necessari.

Investigació judicial

Respecte de la investigació judicial oberta per un jutjat de Palma el 2019 arran de l'informe, Ramon Perpinyà ha apuntat que no hi ha cap membre de l'Ajuntament imputat i que Emaya ha facilitat tota la informació pertinent. "Ens hem personat voluntàriament en el procediment; hem enviat informació perquè els jutjats tinguin tot el necessari", ha dit el regidor. En el cas ha intervingut la Fiscalia de Medi Ambient i el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil, segons ha informat Europa Press. L'edil també ha reiterat que no hi ha cap prova que l'abocador contamini, i ha apuntat que l'empresa pública trasllada les dades de les analítiques a la Conselleria de Medi Ambient.

L'abocador de Son Reus primer va donar servei a Palma, i a partir de 1990 i fins al 2008 a la resta de l'illa. Aquell mateix any es va clausurar i es varen fer diverses intervencions per segellar els residus i evitar que contaminassin. Emaya és l'encarregada de gestionar i mantenir l'abocador, i una de les actuacions que fa són les analítiques per controlar filtracions.

stats