METEOROLOGIA

Els embassaments estan al 69%, tot i l’augment de pluges del darrer mes

Dues unitats de demanda d’aigua de Mallorca i l’illa de Formentera es troben encara en alerta per presequera i els nivells són més baixos que fa un any

El Gorg Blau es troba actualment al 67,83% de la seva capacitat, amb una pluviometria de 2 litres per metre quadrat.
Sabrina Vidal
22/03/2018
3 min

PalmaMolt de fred, molta pluja i molta neu, però encara no són suficients per augmentar les reserves d’aigua. Els embassaments de Balears estan al 69,11% de la seva capacitat (8,297 hectòmetres cúbics). L’embassament de Cúber arriba a un 71,14% de la seva capacitat, amb quatre litres per metre quadrat, i el Gorg Blau, a un 67.83% (2 litres per metre quadrat). Aquestes xifres són optimistes fins que es comparen. L’any passat, en aquestes dates, la reserva d’aigua estava a un 94% de la seva capacitat.

Pel que fa a la precipitació acumulada en aquest darrer any, n’hi ha un dèficit del 6% a Menorca i del 23% a les Pitiüses. Mentrestant, a Mallorca es troba un 1% per sobre de la mitjana. Amb tot, el mes de febrer ha estat molt humit i molt fred, segons l’Agència Estatal de Meteorologia. En algunes estacions de Mallorca com el Port de Pollença, Muro, s’Albufera, Porreres, Campos o, a Eivissa, Sant Joan de Labritja, el registre de precipitació habitual s’ha triplicat. Les xifres globals han estat de 119 litres per metre quadrat, quan habitualment són de 43,5.

A Menorca, la precipitació mensual va ser de 83,9 litres per metre quadrat. Normalment, se’n registren 83,9. A Eivissa arribaren als 119 litres per metre quadrat, quan la mitjana sol ser de 40,61.

Aqüífers

Gràcies a aquestes dades, el mes de febrer ha suposat una millora a totes les unitats de demanda, excepte al Migjorn, a Menorca. Amb tot, d’acord amb el nou Pla de sequera, encara no canvia l’escenari de gestió de la sequera de la Tramuntana sud i Manacor, que continuen en prealerta.

L’augment és significatiu a totes les illes menys a Formentera. Però si la millora no es manté durant tres mesos consecutius, l’escenari no canviarà.

Els valors de l’índex de sequera a totes les unitats de demanda són millors que els del mes anterior, però una mica pitjors que els del febrer de l’any passat, excepte a Artà, Menorca i la Tramuntana nord. Però, malgrat això, si es comparen amb les dades de fa dos anys, la situació ha millorat de manera general, i només és inferior a Menorca i a Formentera.

Aquests indicadors es calculen cada mes amb els nivells dels aqüífers, els volums emmagatzemats als embassaments i els volums registrats a les fonts.

D’acord amb els càlculs, la mitjana de les reserves hídriques del febrer se situa a totes les illes per sobre del 50%, excepte a Formentera, que se situa al 44%, tot i que ha millorat, ja que al gener era del 40%.

Mallorca se situa al 62% (tres punts més que al gener); Menorca, (un punt més que al gener) es troba al 65%, i Eivissa, al 58%, (cinc punts més que al gener).

A l’Estat

Al conjunt de l’Estat, el mes de febrer ha estat també molt fred. Amb una temperatura mitjana de 6,9 graus, ha estat el tercer mes de febrer més fred d’aquest segle, 1,6 graus per davall la mitjana.

Pel que fa a les precipitacions, es varen acumular 73 litres per metre quadrat, una xifra que indica que el mes de febrer ha estat molt humit a tot el territori, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Els valors més elevats es varen registrar a Santa Cruz de Tenerife, 25,2 graus, i els més baixos, a Molina d’Aragó, 12,8 graus negatius.

A més, no només ha plogut molt a Balears, ja que l’Aemet també destaca increments notables al nord-oest de Navarra, l’interior peninsular, una part de Catalunya i algunes zones de Canàries, entre d’altres.

Però després de la tempesta potser arriba la calma. La primavera serà càlida a gairebé tot l’Estat. Les previsions indiquen que, si bé el mes de març serà plujós, les precipitacions disminuiran els mesos d’abril i maig, per sota de la mitjana.

La primavera començarà el proper 20 de març a les 17.15 h i durarà 92 dies i 18 hores. El 21 de juny començarà l’estiu.

Pla de sequera

Fa gairebé tres mesos que el Govern balear va aprovar el primer Pla de sequera per garantir el subministrament d’aigua de qualitat a la població i evitar els efectes negatius sobre el medi ambient i l’activitat econòmica davant una possible sequera.

En el document s’establien mesures operatives de planificació i prevenció, així com estratègies per mitigar els diversos escenaris. El pla, que, a més, obliga els ajuntaments a redactar un sistema de gestió sostenible de l’aigua abans del 2024, es va fer després de la greu sequera que es va viure a Balears l’estiu del 2016.

A Mallorca, les reserves d’aigua arribaren al 44%. Aquest mínim d’aigua coincidí amb un màxim de demanda, durant la temporada turística. Els aqüífers no es trobaven en uns nivells tan baixos des del 2006, i ajuntaments com el de Banyalbufar invertiren una bona part del seu pressupost anual en la compra d’aigua potable.

stats