Emergències diu que l'informe de posidònia a la Ràpita és tècnic, no polític
La Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització no considera que la presència de restes d'aquesta planta marina a les platges sigui incompatible amb la seguretat
PalmaLa Direcció General d'Emergències i Interior ha defensat aquest dimecres que el seu informe sobre el risc que suposaven les restes de posidònia retirades de la platja de la Ràpita va ser elaborat amb criteris estrictament tècnics i no polítics.
Després de la polèmica per la retirada amb maquinària de fulles d'aquesta planta marina protegida, la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització ha assegurat que no considera que la presència de restes de posidònia a les platges sigui incompatible amb la seguretat.
Així, defensen que la Direcció General d'Emergències i Interior inspecciona les platges i zones de bany per garantir que compleixen les mesures de seguretat necessàries, que la posidònia és "un bé d'enorme valor" per a les Balears i que el compromís del Govern és protegir-la.
Precisa que les platges de les Illes, per la seva freqüent utilització per a activitats lúdiques i esportives, exigeixen "mesures complementàries de seguretat i protecció que suposen una ampliació de les ja contingudes en la normativa existent" i que les 369 platges de les Balears tenen una normativa de seguretat "pionera que pretén minimitzar el potencial risc" per fenòmens meteorològics associats a la mar, al sol i a l'afluència de públic.
En el marc de la tasca de prevenció que marca el Decret 2/2005 regulador de les mesures de seguretat i protecció de platges i zones de bany de les Balears, la Direcció General d'Emergències i Interior ha realitzat 79 inspeccions i visites tècniques, com la de les platges de Campos.
Emergències recalca que, segons aquest decret, s'han d'"efectuar les gestions oportunes perquè l'organisme competent en cada matèria mantingui la zona destinada al bany totalment buida d'animals i objectes que puguin presentar perill per als usuaris".
En relació amb l'informe tècnic, del qual el grup ecologista GOB va dir dimarts que era "un vestit fet a mida" per facilitar la retirada de posidònia a les platges de la Ràpita i les Covetes de Campos, Emergències assenyala que el seu personal tècnic va constatar a la platja de la Ràpita alguns factors de risc.
Aquests factors "havien de ser tinguts en consideració per minimitzar-hi els riscos i donar així compliment a les mesures de seguretat obligatòries en zones de bany que marca la norma". Emergències defensa que les seves conclusions responen "a criteris estrictament tècnics de prevenció de riscos que de cap manera poden ni han de ser revisats amb criteris polítics".
En la inspecció es va observar una acumulació de restes de posidònia "en una zona molt determinada de la platja que en aquell moment es va considerar que podria obstaculitzar el pas dels serveis de rescat en cas de ser necessària una actuació urgent", afegeix.
També es van constatar altres deficiències, com el mal estat de les instal·lacions de seguretat, la incorrecta senyalització i abalisament, i l'absència d'elements necessaris per garantir la seguretat com un megàfon i una moto d'aigua operativa.
Defensen que en aquest assumpte la coordinació entre la Direcció General d'Emergències i Interior i els responsables de Medi Ambient "ha estat total des del principi".
Després de l'informe sobre la Ràpita, la Conselleria de Medi Ambient va confirmar que tot d'una que el Consistori sol·licitàs el permís corresponent per actuar sobre les restes de posidònia, se'ls donarien aquest permís, supervisió i suport necessari per garantir la solució de la deficiència d'accessibilitat sense danyar la platja.
"Es va recomanar a l'Ajuntament de Campos actuar sobre la zona concreta en la qual l'acumulació de restes de posidònia podia suposar un risc, sense determinar si havien de ser o no eliminades, reubicades o trobar-hi una altra solució. Aquesta decisió correspon en darrera instància a l'administració municipal, que ha d'actuar seguint els criteris de la Conselleria de Medi Ambient", afirmen.