Societat01/05/2020

L’Empresa Funerària Municipal detecta una davallada de feina

Des de l’inici de la crisi sanitària ha superat les 190 recollides de difunts amb coronavirus

M. F.
i M. F.

PalmaL’Empresa Funerària Municipal (EFM) de l’Ajuntament de Palma és la que s’ha fet càrrec de bona part de les morts de malalts amb covid-19, tant confirmats com possibles. Segons explica el gerent de l’EFM, Jordi Vilà, les empreses privades de Ciutat al principi no sabien si podien oferir aquest servei i finalment n’han gestionat pocs casos. En total, des de l’inici de la crisi sanitària fins a final d’abril, l’EFM ha superat les 190 recollides de difunts amb coronavirus. Durant el mes de març varen registrar un augment d’un 30% de les morts. Però, tot i l’increment de feina, no han contractat més treballadors. Ha estat suficient amb una reestructuració dels torns de feina de la plantilla formada per 93 persones, explica el gerent. A hores d’ara, el dispositiu està en procés de desfer-se, ja que “la darrera setmana la tendència ha estat cap a la normalitat i ja ho podem gestionar com abans”, diu.

El gerent destaca la bona predisposició que han tingut tots els treballadors. “Hem demostrat que sector públic mostra molta comprensió davant una situació com aquesta i assumeix tot l’esforç. Tothom pensava que no podíem fallar, igual que els sanitaris. Això només s’explica perquè la gent és conscient del lloc on està”, afirma.

Cargando
No hay anuncios

Per a l’EFM va ser fàcil adaptar-se als protocols del Ministeri, perquè “ja en teníem un de risc biològic des de l’any 2015”, diu Vilà. El que varia, explica, és que el tractament del difunt s’ha de fer en el lloc de la mort, s’ha de ficar dins una bossa estanca. “Un cop dins, s’ha de desinfectar el fèretre, el qual es tanca i es precinta. A partir de llavors és biològicament segur i es pot transportar”. Un dels canvis més significatius afecta el temps. Les vetlles abans duraven unes quatre hores, i “ara en tots els casos deixam 15 minuts perquè es puguin acomiadar”, afirma Vilà.

L’EFM va establir des de principi de març que el màxim d’assistents als enterraments havia de ser de deu persones per difunt i també es varen suprimir les vetlles perquè l’acte propiciava els contactes estrets. Posteriorment, el Ministeri de Sanitat va prohibir les vetlles i només s’hi permet la presència de tres persones. “La gent s’hi ha adaptat, s’ha fet un sistema de torns. Les famílies han estat molt comprensives, mai hem hagut de discutir amb ningú”, diu el gerent.

Cargando
No hay anuncios

Obertura dels cementeris

Els cementeris de Palma, Establiments i Sant Jordi han estat tancats al públic des de principi de març, abans de l’estat d’alarma, i es varen tornar a obrir la darrera setmana d’abril. S’ha fet una feina de neteja dels vials interiors i del mobiliari urbà i es repetirà periòdicament per seguretat. A poc a poc torna la normalitat.

Cargando
No hay anuncios

El mes de març l’EFM va registrar un augment d’un 30% de les morts.