ENSENYAMENT

Una empresa paga el màster a enginyers per fomentar el talent

La beca Enovam és pionera a la Universitat de les Illes Balears i comença amb un sol estudiant però preveu repetir l’experiència

Els alumnes de la UIB optaran  a una beca per realitzar el Màster Universitari en Enginyeria Industrial.
Toni Crespí
12/10/2018
3 min

PalmaA la Universitat de les Illes Balears s’implementarà aquest nou curs, una novetat que fins ara mai no s’havia produït: la UIB ha arribat a un acord amb una entitat balear del sector energètic per a la convocatòria d’una beca per estudiar un Màster d’Enginyeria Industrial, el cost del qual serà cobert íntegrament per l’empresa. La beca Enovam de gestió i optimització energètica és tot un precedent a les Illes, tant en l’àmbit educatiu com en l’àmbit empresarial, i marca un abans i un després en aquest nou model d’aposta pels joves qualificats.

Aquest projecte, pioner a les Balears, s’ha duit a terme mitjançant un conveni de col·laboració educativa entre la Fundació Universitat-Empresa (pertany a la UIB) i l’empresa Enovam. És la primera iniciativa en què una entitat finança simultàniament una matrícula gratuïta d’un alumne per cursar un màster i per fer pràctiques a l’empresa. Segons les dues parts implicades, la beca es convoca amb la finalitat de contribuir en la formació dels joves, enfocar la seva carrera professional i, sobretot, apostar pel seu talent.

Sorpresos

El cofundador d’Enovam, Carlos Vidal, ha reconegut a l’ARA Balears que “ens va sorprendre ser la primera empresa que duia a terme un projecte d’aquest tipus. No anàvem amb la idea de ser els pioners amb res, sinó de continuar donant forma a la nostra entitat mitjançant la contractació de talent jove”.

L’acord signat és fruit de l’aposta ferma d’Enovam pel talent jove de les Illes. Vidal explica que “la concessió d’aquesta beca és una manera de formalitzar el nostre model. L’alumne es forma acadèmicament i alhora es desenvolupa i creix professionalment fent les pràctiques del màster amb nosaltres”. El cofundador exposa que és “fonamental” crear un vincle d’unió i col·laboració amb la Universitat. “La nostra beca és un impuls perquè els alumnes d’enginyeria que acabin la carrera optin per fer el màster”, subratlla.

A més, l’entitat ha confirmat que la concessió de la beca no només es farà aquest nou curs, sinó que la intenció és que durant els pròxims anys la col·laboració entre Enovam i la UIB es consolidi: “Pensam que tant per la UIB com per nosaltres és una gran notícia que l’acord s’allargui tants anys com sigui possible. Estam segurs que, després de la nostra iniciativa, altres empreses balears també s’animaran a utilitzar aquest sistema”.

FUEIB

Per part seva, el tècnic de projectes de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB), Lluís Tudela, exposa que “seria interessant que altres empreses apostassin per aquest tipus de beques que apropen el món empresarial a la Universitat. A més, és una manera de contribuir a l’excel·lència en la formació dels joves”. Així mateix, des de la UIB destaquen que la beca dona l’opció d’incorporar el beneficiari en el departament tècnic de l’empresa Enovam, i així tenir un contacte directe amb el món laboral. “L’alumne combina els seus estudis amb una feina a l’empresa, la qual cosa li permet tenir experiència laboral en el marc dels estudis que està desenvolupant. Tudela defensa que “és una manera adequada per donar-se a conèixer dins l’entitat i que aquesta pugui valorar-ne les capacitats professionals”.

Procés de selecció

Un comitè format pel vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, el director de FUEIB, el director del Màster d’Enginyeria Industrial de la UIB i un representant d’Enovam, ha estat l’encarregat de dur a terme l’elecció dels tres candidats entre tots aquells que volien esdevenir beneficiaris de la beca. Posteriorment, als tres finalistes se’ls ha fet una entrevista per valorar la seva candidatura. El procediment de selecció s’ha realitzat a partir de criteris objectius entre els aspirants, dels quals s’ha valorat l’expedient acadèmic (70% de la puntuació) i altres coneixements i estudis relacionats amb el sector energètic. Lluís Tudela, representant del comitè, ha explicat que s’han basat en models d’altres universitats de l’Estat. En concret, posa l’exemple de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, que duu a terme iniciatives d’aquests tipus i fa un procés de selecció molt semblant al que es fa a la UIB.

stats