INVESTIGACIÓ
Societat19/07/2019

L’empresa del Minerval rep 400.000 euros de subvenció del Govern

Fonts de l’Executiu assenyalen que Lipopharma també rep finançament de l’Estat i d’Europa

Maria Llull
i Maria Llull

Palma

Lipopharma, l’empresa que va comercialitzar el Minerval -un fals medicament contra el càncer-, ha rebut del Govern balear 400.000 euros per desenvolupar un medicament contra els tumors cerebrals anomenat LP561. Fonts de l’Executiu han indicat a l’ARA Balears que Lipopharma va formar part d’un dels 29 projectes finançats en una convocatòria destinada a projectes de col·laboració. Cada projecte estava format per dues empreses i un centre de recerca. En el cas de Lipopharma, fonts del Govern diuen que el centre de recerca en aquest cas va ser la UIB, encara que des de la Universitat es fa saber que no hi ha cap constància d’aquesta col·laboració.

Malgrat que és Lipopharma la que figura com a beneficiària de la subvenció, l’empresa que està portant endavant el projecte es diu Laminar Pharma. Així figura a la seva web i a la plataforma online Capital Cell, la plataforma de crowdfunding especialitzada en biomedicina, on Laminar Pharma demana un finançament d’1,6 milions -a hores d’ara, ja ha aconseguit gairebé 880.000 euros-. Així i tot, quan l’ARA Balears s’ha posat en contacte amb Laminar Pharma, al telèfon ha respost una persona en nom de Lipopharma.

Cargando
No hay anuncios

En el vídeo promocional de Capital Cell es pot veure el catedràtic de Biologia de la UIB, Pablo Escribá -sancionat pel Govern per comercialitzar el Minerval sense les autoritzacions obligatòries-, referint-se a Laminar com una “empresa pionera” que treballa per dissenyar “els medicaments del futur”.

Des del Govern es destaca que la valoració dels projectes aspirants a rebre finançament públic es va fer a càrrec de l’empresa externa Euro-Funding, i que el projecte del qual forma part Lipopharma “complia tots els requisits”, inclosa una declaració jurada de no tenir cap sentència en ferm que impedís rebre doblers públics.

Cargando
No hay anuncios

El cas Minerval va esclatar l’abril de 2017, quan la Policia Nacional va detenir cinc persones, entre les quals hi havia els professors de la UIB Pablo Escribá i Xavier Busquets, per haver venut un fals medicament contra el càncer anomenat Minerval. El cas va ser arxivat per segona vegada l’abril de 2018, ja que el jutge Enrique Morell va descartar el delicte d’estafa perquè les persones que varen prendre Minerval eren conscients que es tractava d’un fàrmac experimental i que podia no anar bé. Morell va donar testimoni a la Conselleria de Salut per si existien motius per obrir un expedient administratiu sancionador, atès que aquest medicament es va comercialitzar sense les autoritzacions obligatòries. Pablo Escribá va rebre una sanció de 600.000 euros, imposada per la Direcció General de Farmàcia.