El 155 “endarrereix” inversions previstes a Barcelona

La tinent d'alcaldia de Drets Socials vol evitar l’alarmisme, sobretot perquè alguns d’aquests pagaments afecten persones vulnerables

La tinent d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, en una foto d’arxiu.
Maria Ortega
30/11/2017
2 min
Regala aquest article

BarcelonaL’aplicació de l’article 155 a l’autonomia catalana també està afectant les finances de l’Ajuntament de Barcelona i està “endarrerint” projectes, segons va reconèixer ahir la tinent d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Tot i així, la regidora va advertir que cal ser “curós” i evitar l’alarmisme, sobretot perquè alguns d’aquests pagaments afecten persones vulnerables. Ortiz responia així al líder d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, que va denunciar ahir al matí que la intervenció de la Generalitat posava “en risc” 500 milions d’inversió a la capital catalana.

Bona part de les partides que, segons els republicans, corren perill són les que depenen dels diferents consorcis entre l’Ajuntament i la Generalitat. Segons Bosch, “tot s’està alentint” i, fins i tot, “el tramvia de Barcelona ara mateix depèn de Mariano Rajoy”. Bosch també va incloure a la llista de possibles impagaments l’arribada del metro a la Zona Franca i el cobrament de la renda garantida, així com la reducció dels preus dels serveis funeraris per a les famílies amb dificultats econòmiques, tal com va aprovar l’últim ple. Alguns dels projectes que els republicans inclouen a la llista -com el mateix tramvia- estan encallats des de fa anys a la ciutat. La conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies va assegurar ahir que els pagaments s’estan fent com estava previst, tot i que van advertir del possible risc de cara al futur.

L’informe també posa en dubte la inversió de 65 milions pactada entre l’Ajuntament i el Govern per als centres d’atenció primària més vulnerables, i les aportacions directes de la Generalitat al consistori, que ha xifrat en uns 94 milions i que inclouen la taxa turística, el fons Feder, l’arribada del metro a la Zona Franca i el retorn de la presó Model a la ciutat, que s’ha de produir l’1 de gener del 2018 i que, segons va confirmar ahir mateix el govern municipal, segueix el calendari previst.

Per tot plegat, Bosch va demanar ahir a Colau que “s’imposi” i que faci el càlcul de com està afectant Barcelona l’aplicació del 155. Segons els republicans, l’afectació és “real, directa i considerable” i, per tant, el govern de la ciutat no pot mirar cap a una altra banda.

Evitar l’alarmisme

Ortiz va assegurar que el govern de BComú s’oposa a l’aplicació del 155 i que és evident que la intervenció de l’Estat està condicionant la “quotidianitat” de la ciutat, però va recordar a ERC que el tercer sector va demanar que s’actués amb “responsabilitat” i que no es generessin alarmes. Pel que fa a la renda garantida, Ortiz va defensar que no cal la signatura d’un interventor.

stats