Engeguen una campanya a Change.org per posar fi a les carreres a la serra de Tramuntana
El col·lectiu Indignats Ma-10 qualifica la situació d'insostenible amb un vídeo enregistrat pels veïns
PalmaEl col·lectiu Indignats Ma-10 ha presentat un vídeo aquest dijous en què es recullen testimonis de la situació que es viu a part de la serra de Tramuntana a causa de les carreres de motos i cotxes "amb la idea de fer evident, nosaltres que hi vivim 365 dies l'any, la situació". Els tres portaveus que han comparegut davant els mitjans de comunicació no volen identificar-se pel fet que han rebut amenaces per les darreres accions que han protagonitzat com a part d'aquest col·lectiu de veïns.
El vídeo mostra imatges de les carreres a alta velocitat i testimonis de les persones que hi viuen, que moltes vegades no es poden sentir amb claredat pel renou de les motos que circulen per la carretera. Són imatges que han enregistrat els veïns. "Estam descoratjats i tristos perquè les institucions neguen la realitat", afirmen, i han fet palès el seu cansament per aquesta situació, ja que després de nombroses reunions amb les administracions consideren que no s'ha aconseguit res.
"La delegada del govern diu que han fet molta de feina, i jo hi llevaria la paraula 'molta'", explica un dels portaveus. "Ens hem reunit quatre o cinc vegades i el que han fet és posar bandes sonores que encara han empitjorat més la situació i una línia contínua que era per desincentivar els motoristes, i encara riuen".
El col·lectiu proposa mesures coercitives com radars i multes, de manera que s'acabin aquestes infraccions. "La directora general de Trànsit diu que la mitjana de velocitat a l'Ma-10 és de 35 quilòmetres/hora, i potser la mitjana és aquesta, però a la zona que es mostra en aquest vídeo és evident que no ho és". Segons les dades que manegen els veïns a la serra de Tramuntana, hi ha un 800% més d'accidents mortals que a la resta de l'illa.
Els veïns relaten que el pitjor és que aquestes motos fan circuits de quatre o cinc quilòmetres, de manera que la molèstia en algunes zones és constant. "T'obliguen a tancar-te a casa, no pots mantenir una conversa, llegir un llibre o veure una pel·lícula, a banda del perill que suposen per als vehicles i vianants". Els veïns també es queixen de les 24 carreres legals autoritzades cada any, que suposen la impossibilitat de sortir dels pobles per als seus habitants "i generen entrenaments la resta del temps per a aquells que volen fer les carreres".
Consideren que cap administració ha fet res: "La majoria es posen de perfil i, fins i tot, n'hi ha que ens fan oposició, com la Direcció General de Trànsit". "Estam davant un delicte múltiple gravíssim contra l'ordre públic, la seguretat viària, la salut pública i contra la propietat privada", expliquen. Relaten que "fa només 15 dies hi havia 1.500 acampats amb tenalles, que tallen reixes, entren dins els olivars i fins i tot en tallen branques perquè els tapen la vista de les carreres".
Finalment, els portaveus han lamentat que fa més de 30 anys que pateixen aquestes molèsties, que s'han intensificat els darrers cinc anys. És un crit d'atenció: "Actuam a la desesperada. No hi ha hagut manera d'aconseguir-ho per la via diplomàtica. Ara ho feim d'una altra manera" , a la vegada que anuncien més accions.