Ciència i medi ambient
Societat08/09/2022

Els vehicles han arrasat 4.000 metres quadrats de vegetació a s'Algar, segons Terraferida

Els ecologistes alerten que enguany la massificació de l'espai protegit ha estat "apoteòsica" i que fins a 700 cotxes l'han trepitjat només en un dia

Patrícia Segura
i Patrícia Segura

PalmaTerraferida ha convocat aquest dijous un grup de 20 persones per col·locar una cadena metàl·lica i un pany per tancar el camí de s'Algar, a Portocolom. Però aquest acte ha estat només simbòlic. Salvem Portocolom, entitat ecologista inclosa dins Terraferida, reclama que el camí –de 250 metres– quedi tancat definitivament per evitar la degradació d'aquest espai protegit a causa del trànsit rodat. Caravanes, quads, 4x4 turístics, jeeps de lloguer i cotxes privats han arrasat més de 4.000 metres quadrats de vegetació amb les seves rodes, segons aquestes organitzacions ecologistes.

“S’ha de tancar tot d'una per la degradació ambiental provocada per la pressió humana, que enguany ha estat apoteòsica”, sentencia el portaveu de Salvem Portocolom i Terraferida, Jaume Adrover. Segons un estudi de Terraferida, més de 700 cotxes en un dia varen trepitjar aquests 250 metres d'espai protegit el primer cap de setmana d’agost.

Cargando
No hay anuncios

Adrover considera que l'excessiva pressió humana d'enguany i el tancament d'altres platges per vessaments dels claveguerams a la mar han provocat una massificació "que no s'havia vist mai". L'ecologista explica que el problema no és només visual, sinó també mediambiental, ja que l'erosió provocada per les rodes dels vehicles ha afectat una franja de vegetació molt especial, perquè era la primera que es trobava devora l'aigua.

Cargando
No hay anuncios

Impactes mediambientals

"S'han perdut zones de coixinet de monja i de Limonium sp., unes plantes endèmiques que han quedat completament arrasades per les rodes", diu Adrover. "La pols que generen és brutal, el renou dels motors se sent contínuament, hi ha conflictes per aparcar...", es queixa. "A més, hi ha hagut claveguerams de diferents zones que han rebentat, han pegat a la mar i s'han hagut de tancar platges per salut. Per això, la gent ha decidit venir aquí", explica.

Cargando
No hay anuncios

Salvem Portocolom, la plataforma en defensa del patrimoni natural i cultural de la localitat, i Terraferida alerten que l’espai natural s’ha convertit en un "aparcament de cotxes". S'Algar és uns dels espais protegits de la xarxa Natura 2000 a Mallorca des del 1991. A més, és una finca que és pública, que va comprar el Ministeri de Medi Ambient fa vint anys. 

Cargando
No hay anuncios

L'organització Salvem Portocolom ja va fer públic l'any passat el problema a través del seu perfil de Twitter, en el qual varen publicar una imatge en què la terra devora la mar es convertia en una zona d'estacionament de vehicles. "En realitat, aparcament per a 60 cotxes, sis furgonetes, quatre caravanes... S'acabarà mai aquest abús?", compartien a les seves xarxes socials.

Un aparcament infrautilitzat

De fet, els grups ecologistes ja varen col·locar pedres al camí fa uns anys per evitar que els cotxes s’acostassin a la vorera de la mar. Però de poc ha servit. “Tot ho fan per no caminar. Molts del poble hi anam amb bicicleta. L’accés a aquest espai natural comporta caminar tan sols 300 metres des de la zona urbana, on hi ha habilitat un aparcament de 40 places infrautilitzat ”, destaca Adrover. 

Cargando
No hay anuncios

Les denúncies d'aquestes entitats ecologistes continuen a les zones semiurbanes dins la mateixa finca. "La gent que està a la platja del Babo fa servir d'excusat tota la gravel·la", diu l'ecologista. Per això, demanen que es col·loquin uns banys mòbils i que s'habiliti una zona per a caravanes a l'esplanada de la Bassa Nova, perquè les caravanes deixin d'estacionar-se a l'espai protegit.

La pressió del poble i els ecologistes ja aconseguí frenar la urbanització de la zona, quan es va mobilitzar als anys 80 i 90. "Hem fet propostes a tots els organismes públics (Costes, Ministeri de Medi Ambient, Conselleria de Medi Ambient, Consell de Mallorca, Ajuntament de Felanitx) per escrit i de paraula. Durant vint anys ens hem entrevistat amb tothom per intentar que l'accés es reguli. Tot i així, cap administració fa res", recorda l'ecologista.

La importància de s'Algar

El conjunt de la finca, coneguda com es Tancat de sa Torre, és de titularitat pública. Aquesta zona es troba a la costa de Llevant, una zona marina que s'estén al llarg de vint quilòmetres al litoral oriental de Mallorca, des de la costa fins als 40 metres de profunditat. La seva ubicació delimita entre la punta de ses Crestes i Cala Murada.

Segons el Pla de gestió Natura 2000 de la costa de Llevant a Mallorca, publicat per la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, s'Algar és una de les àrees naturals d'especial interès (ANEI). A més, dins aquesta àrea marina hi ha presència d'una espècie d'interès comunitari: la tortuga babaua (Caretta caretta).