Entitats espanyolistes demanen subvencions: "Som de més interès públic que l'OCB"
També critiquen que el Govern hagi derogat les esmenes de Vox a la Llei de simplificació, que suposaven l'eliminació de la vehicularitat del català a l'escola
PalmaEntitats espanyolistes han demanat al Govern que elimini les subvencions nominatives i per projectes a les entitats en defensa del català o que destini les mateixes a les que defensen el bilingüisme en l'educació i Administració. ”Ens consideram de més interès públic que l’OCB perquè defensam les dues llengües oficials”, ha dit Julian Bravo, president d'Escuela de Todos. “Afavorir una ideologia política amb doblers públics és corrupció. No hi hauria d’haver subvencions per a cap associació, perquè cada associació representa els seus afiliats”. Les associacions que firmen el comunicat són Plis Educació, Societat Civil Balear, Fòrum Balears, Federació de Veïnats de la Ciutat de Palma, Sa Fundació, Mos Movem, Escola de Tots i Impuls Ciutadà-Balear.
Cal recordar que durant la tramitació dels pressuposts de 2025, que finalment no s’han aprovat, Vox va demanar 75.000 euros per a Sociedad Civil Balear, i la mateixa quantitat per a la Fundació Jaume III, Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléà, Plis Educación, Grupo d’Acció Balear. Finalment, Vox també demana 180.000 euros que es destinarien a “associacions que promoguin i difonguin la llengua balear, en les seves modalitats de mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc, i que promoguin i difonguin la hispanitat”.
La "traïció" de Prohens
Les mateixes entitats han carregat contra la decisió del PP de derogar les esmenes de Vox a la Llei de simplificació, aprovades per un error del PP i ja rebutjades amb un decret llei. Les associacions han defensat que eren "coherents amb el declarat pel PP en reiterades ocasions”. Segons van argumentar els populars, suposaven l’eliminació de la vehicularitat del català a les aules. Ara bé, segons diuen aquestes entitats, les esmenes no eliminaven la vehicularitat del català sinó que "la restablien de les dues llengües". "Prohens ha de deixar de tenir por de la reacció del nacionalisme", ha dit la presidenta de Plis Educació, Olga Ballester. La derogació de les esmenes, ha afegit, “és una traïció de Prohens que no podem passar per alt".
Ballester ha subratllat que el PP defensava, abans de les darreres eleccions autonòmiques, la vehicularitat de les dues llengües en l'ensenyament i que "per coherència amb els seus principis" ha de modificar l'article 135 de la llei educativa. "La por del PP d'incomodar el nacionalisme és més fort que la coherència amb els seus principis", ha lamentat Ballester, qui ha agregat que la diputada 'popular' Marga Durán –qui va dirigir el vot en el ple– "sabia que les esmenes eren coherents". Amb tot, han reclamat a l'Executiu que "compleixi amb les seves promeses" i canviï la normativa. "Si Prohens va entrar prometent un ensenyament bilingüe que ho compleixi", han conclòs.