Entitats socials de l'Església qüestionen el programa de Lloguer Segur: "D'entrada, no ens agrada"
Durant l'any 2023, Càritas, la Sapiència i Sojorn varen atendre 815 persones sense llar, un nombre que no atura de pujar a causa dels problemes d'habitatge
PalmaEntitats socials de l'Església que atenen persones sense llar han qüestionat el programa de Lloguer Segur anunciat per Govern. Els habitatges que hi formin part tindran uns preus màxims per als llogaters de 1.050 euros a Mallorca i de 1.470 a Eivissa i Formentera. "D'entrada no ens agrada, però l'hem d'estudiar", ha dit la tècnica del servei de persones sense llar de Càritas Mallorca, Teresa Riera. Així s'ha pronunciat durant la presentació de la campanya "Caminem junts", que pretén sensibilitzar la ciutadania a través del relat de persones que viuen en situació de carrer sobre la seva realitat i els obstacles als quals s'enfronten.
Durant el 2023, Càritas, la Sapiència i Sojorn varen atendre 815 persones sense llar. El nombre de demandes, han dit, no atura d'augmentar, però els recursos no milloren. Segons el darrer recompte que es va fer, a Palma hi ha 209 persones que viuen al carrer. "Creim que si es fes avui, el nombre seria molt superior", ha dit Riera.
Les entitats han assenyalat que s'ha incrementat de "forma alarmant" la vulnerabilitat de les famílies que no poden accedir a un habitatge "digne i adequat". "Aquest fet els obliga a afrontar diàriament obstacles com la falta d'intimitat, de seguretat, d'una alimentació adequada, de problemes de salut física i emocional i moltes dificultats amb els tràmits amb l'administració pública, com és el cas de l'empadronament", han denunciat,
Nous perfils
Dani Moyà és el director de la Sapiència i ha exposat que el perfil dels atesos ha canviat. "S'ha passat de persones soles, fa 27 anys, a atendre famílies amb infants que tenen contracte de feina indefinit, però que no poden assumir el lloguer", ha exposat. Un altre dels perfils és el de les persones majors amb pensions baixes que no poden pagar el lloguer ni tampoc tenen plaça a una residència pública perquè "per sort" no són dependents. També es troben afectades pel sensellarisme persones malaltes psíquiques que viuen soles. "Són els nous exclosos", ha dit Moyà. Els immigrants que esperen la regularització i les persones majors que acaben al carrer són també dels grups més nombrosos que arriben als centres d'acollida. "Abans eren centres d'estada temporal, però ara ja tenim gent que s'envelleix, s'emmalalteix i mor al centre", ha lamentat Moyà..
El capellà pastoral penitenciari de Sojorn, Jaume Alemany, ha explicat que l'entitat atén moltes famílies amb infants i ha carregat contra el programa de Lloguer Segur anunciat pel Govern: "Si hi ha doblers per avançar el lloguer de set anys a propietaris que posen els preus, per què no n'hi ha per fer pisos de protecció oficial? És una doblerada. Mentre es donin aquest missatge, la gent estarà al carrer", ha dit. Alemany ha defensat que hi ha fórmules per combatre la situació "però són impopulars". "Es tracta de tenir voluntat i després hi haurà solucions", ha reclamat tant al Govern de les Illes com el d'Espanya. "També hi ha el tema del lloguer vacacional. Els propietaris no volen llogar pisos, sinó habitacions. Als propietaris se'ls defensa bastant", ha opinat. Entre les mesures que ha proposat, hi ha la de penalitzar les cases tancades. "No pots tenir una llar sense ús a l'espera que els preus pugin i la puguis vendre", ha dit.
Les entitats no donen abastament
Les places d'atenció social de les Balears no són suficients, han denunciat les entitats. Ara per ara, la major pressió assistencial es concentra a Palma, on es dirigeixen persones empadrones arreu de les Illes. Càritas té un centre d'atenció residencial per a persones soles i famílies a Inca. Per altra banda, abans que acabi el mes de novembre, la Sapiència té previst obrir un nou espai d'acollida a Binissalem, que podrà atendre una trentena de persones, "D'ençà que el bisbe el va anunciar, quasi cada setmana rebem telefonades de Serveis Socials per saber si ja està operatiu", ha dit Moyà.
Sensibilització col·lectiva
La campanya 'Caminem junts' persegueix diferents objectius
- Sensibilitzar la societat, les administracions i els professionals sobre la realitat dels sense llar i convidar a adoptar una mirada que faciliti l'apropament cap a aquestes persones
- Fer denúncies i qüestionar un model econòmic que genera exclusió
- Proporcionar eines per a la denúncia
- Crida a l'acció: aconseguir implicació ciutadana a través de l'empatia i la mobilització.
En el marc de la campanya, el 27 d'octubre (dia de les persones sense llar) ciutadans afectats per la situació llegiran un manifest a favor dels seus drets a la Parròquia Mare de Déu de Monserrat del Rafal (a les 11 h) i a les 19 h a la parròquia de Sant Domingo d'Inca. Per altra banda, el 30 d'octubre es farà una acció de carrer a la plaça Major de Palma. S'hi llegirà el manifest i es farà una acció de sensibilització.