Societat01/12/2018

L'enllaç elèctric submarí entre Eivissa i Mallorca entra en funcionament

El cablatge, que té una extensió de 126 quilòmetres, és el més llarg en matèria de connexió marítima del món

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEl director d'Operacions a Espanya de Red Eléctrica, Tomás Domínguez, ha explicat que el cable submarí de transport d'energia elèctrica que uneix Mallorca i Eivissa ha entrat en funcionament aquest divendres a la nit. Amb la posada en marxa d'aquesta infraestructura, que ha suposat una inversió de 225 milions d'euros, s'aconseguirà un estalvi anual d'entre 20 i 30 milions d'euros, a més d'una millora substancial des del punt de vista mediambiental.

Al llarg d'aquesta setmana està previst que entre el 60% i el 62% de l'energia que consumeix l'illa d'Eivissa procedeixi d'aquest enllaç marítim, el 65% de la qual és energia d'origen renovable del sistema peninsular.

Cargando
No hay anuncios

Així ho ha explicat Domínguez en la presentació que ha tingut lloc aquest dissabte a la seu del Consell d'Eivissa i en la qual han participat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i la vicepresidenta de l'executiu insular, Marta Díaz.

El conseller Pons ha anunciat que, una vegada que el cable ha entrat en funcionament, des de la Comissió de Medi Ambient de les Balears ja s'està tramitant l'autorització per al desmantellament de les turbines de fuel de la central elèctrica d'Eivissa, per la qual cosa l'energia que es produirà a l'illa serà únicament amb gas natural.

Cargando
No hay anuncios

A més, Pons ha destacat que, a partir d'aquest dissabte, Eivissa deixa d'estar aïllada energèticament i les Illes Balears es converteixen en un únic subsistema elèctric. L'enllaç, que té una capacitat de 90 MW, té una extensió de 126 quilòmetres i, en alguns punts, el cable s'ha soterrat a 800 metres de profunditat. Segons Pons, es tracta del "cablatge més llarg en matèria de connexió marítima del món".

Així mateix, la infraestructura incrementa de manera molt important la capacitat elèctrica d'Eivissa i Formentera, que passa dels 342 MW actuals a 432 MW.

Cargando
No hay anuncios

Pel conseller d'Energia, es tracta d'una "passa més" en l'aposta per implantar energies renovables, a banda d'una millora en la reducció d'emissions tòxiques.