Verónica Núñez: “Que les tortugues s’apropin a les nostres costes respon a un problema ambiental”
És oceanògrafa i presidenta de l’Aliança Mar Blava
EivissaEl 24 de juliol una tortuga marina de l’espècie Caretta caretta, més coneguda com a tortuga babaua, va pondre per primera vegada en una platja de les Balears, i va ser a la platja d’en Bossa, a Eivissa. Quatre dies després, un altre exemplar de la mateixa espècie va pondre 102 ous al Parc Natural de ses Salines, també a Eivissa. L’esdeveniment va causar expectació i l’han celebrat turistes i residents, però indica l’escalfament de la mar i, segons l’oceanògrafa del Centre de Recuperació d’Espècies Marines d’Eivissa i presidenta de l’Aliança Mar Blava, Verónica Núñez, el medi marí està en perill.
A què es deu que dues tortugues babaues hagin post a Eivissa?
Respon a un fenomen de dispersió d’exemplars pel fet que les platges on ponien ous originalment estan més calentes del que era habitual. Creim que les tortugues estan cercant zones més fredes com les de les platges de les Balears i del llevant espanyol. Això converteix la mar Mediterrània en el seu conjunt en un lloc que actualment respon a les necessitats de les Caretta caretta.
Hem de celebrar que vinguin a pondre a Eivissa o ens hem d’alarmar, perquè això és una conseqüència de l’escalfament global?
La mar s’està escalfant i aquest augment de temperatura afectarà moltíssimes espècies marines, incloses les tortugues, però també d’altres, tal com demostra el blanqueig de la gran barrera de corall de les zones tropicals. Hi ha moltes varietats d’animals que sofreixen aquest escalfament, que també implica la proliferació d’espècies invasores que arriben cada vegada més sovint fins a les Balears. Tot el que tingui a veure amb la modificació dels hàbitats naturals suposa un problema, el que passa és que en el cas de les tortugues ens sembla una mica més amable perquè a tothom li agraden les tortugues marines. Que s’apropin a les nostres costes respon a un problema ambiental, però la gent no pot evitar estar contenta perquè passi.
Fins ara on solien pondre els ous?
A la mar Balear hi ha dues varietats diferenciades de tortuga de l’espècie ‘Caretta careta’, una de procedència atlàntica i una altra de procedència mediterrània oriental (Grècia o Turquia). Les tortugues que actualment ens visiten podrien venir de qualsevol d’aquests dos orígens.
Podem esperar que aquestes postes esdevinguin habituals a les platges pitiüses i balears?
Ho estam estudiant, però preveim que serà una mica més habitual. En poc menys d’una setmana hi va haver tres freses seguides, la primera a Eivissa, la segona a Múrcia i la tercera de nou a Eivissa. Aquests dies no deixen d’observar-se tortugues a les nostres aigües, de manera que constatam que és una tendència que augmenta. Per això hem de saber donar resposta a aquest tipus d’arribades i informar correctament la ciutadania de què ha de fer quan una tortuga arriba a la platja.
Què s’ha de fer en aquests casos?
D’entrada, res, perquè si la tortuga detecta la nostra presència a la platja el més probable és que s’espanti. Hem de recordar que aquestes tortugues són mares que faran un niu per fresar i deixar aquí els ous i el que volen és garantir la màxima supervivència de les cries. Per tant, intentaran pondre en un lloc que elles considerin segur. La nostra presència pot fer que la tortuga identifiqui que aquest lloc no ho és i, si sobtadament li resulta insegur, es girarà, tornarà a la mar i no pondrà els ous. La persona que estigui a la platja i molesti una tortuga durà sobre la seva consciència que el més probable és que s’hagi perdut una posta de tortuga marina per culpa seva. El que cal fer és allunyar-se’n i telefonar a l’112, perquè s’activi el protocol per intentar detectar la tortuga i el niu, verificar si aquest està bé o si corren cap perill en aquella platja, i assegurar la posta. Sense la col·laboració ciutadana no podem fer res.
En la primera posta a Eivissa moltes persones volien tocar la tortuga i fotografiar-la. Quins efectes poden tenir aquestes accions?
La tortuga entrarà en pànic. Per fer una foto probablement t’hi has d’acostar i, per tant, la tortuga detectarà la teva presència, i com ja hem comentat això és totalment indesitjable. No cal tocar les tortugues, no ens hi hem d’acostar a fer-los fotos, i encara menys amb flaix. Tampoc cal il·luminar els animals, ni fer renou, ni parlar a prop de la tortuga.
Quan l’112 activa el protocol, què passa?
A Eivissa, quan es detecta un succés d’aquest tipus de seguida es crida els agents de Medi Ambient i s’avisa el Centre de Recuperació d’Espècies Marines. El que podem fer és desplaçar-nos al lloc al més ràpidament possible per identificar quin tipus d’esdeveniment s’hi produeix. Si la tortuga és a la platja la protegim evitant que ningú s’hi acosti perquè no la molestin. Si ja ha abandonat la platja comprovarem, seguint el seu rastre, si ha deixat un niu amb ous i, si és així, els protegim per assegurar-nos que l’eclosió arriba a bon port.