30.000 envasos retornats i 15.000 gots reutilitzables venuts a les festes de Menorca
La gestió dels tassons quant a emmagatzematge, distribució i recompte recau en la Fundació per a Persones amb Discapacitat
MaóLa sensibilització de la societat menorquina amb relació a la lluita contra el plàstic s’ha escenificat amb les dades que aquest dimecres ha donat a conèixer el Consell de Menorca. Diverses iniciatives dutes a terme a les festes patronals d’estiu han possibilitat el retorn de més de 30.000 envasos i que s’hagin venut 15.000 gots reutilitzables. La consellera insular de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Maite Salord, s’ha mostrat “satisfeta” i ha assegurat “es tracta d’una experiència molt positiva que tindrà continuïtat per continuar minimitzant residus”.
Per segon any consecutiu, el Consell de Menorca promou la iniciativa del got reutilitzable, que consisteix a adquirir un tassó sostenible a tan sols 1 euro. Aquest envàs es pot retornar al mateix punt o bé ser reutilitzat en unes altres festes patronals. La gestió dels gots quant a emmagatzematge, distribució i recompte recau en la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca. Des de les festes de Sant Joan s’han venut més de 10.000 gots reutilitzables a les paradetes instal·lades al carrer durant les festes, 150 dels quals han estat retornats. Als bars i restaurants també s’han venut més de 5.000 tassons reutilitzables. Això significa més de 15.000 gots reutilitzables en circulació entre la ciutadania a Menorca que s’utilitzen per substituir i evitar el consum de gots de plàstic d’un sol ús.
Però, a més, enguany, a les festes, s’ha implantat un sistema SDDR (Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn) amb l’objectiu de reciclar els envasos de plàstic. Gràcies a aquesta iniciativa que s’ha desenvolupat a les festes de Sant Joan a Ciutadella, Sant Martí al Mercadal i Sant Jaume al Castell, s’han pogut reciclar gairebé 30.000 envasos de plàstic (20.450 a Ciutadella, 2.032 al Mercadal i 6.700 al Castell). El sistema també serà aquest cap de setmana a les festes de Maó. Es tracta d’un mètode de retorn emmarcat dins la campanya ‘Per una mar sense plàstic’ i que es basa en l’acció conjunta d’una màquina i un conjunt de voluntaris que, per cada envàs buit dipositat, es retornen 10 cèntims. Ha estat a les festes de Sant Joan, Sant Martí i Sant Jaume. A les festes de Sant Lluís s’ha replicat el mateix sistema a través d’una iniciativa impulsada pel mateix Ajuntament de Sant Lluís, a través del qual han pogut recollir al voltant de 4.000 envasos.