Les Balears es continuen envellint: hi ha més majors de 64 anys que menors de 16
La baixa taxa de natalitat i l'augment de l'esperança de vida són els dos factors que provoquen això, segons la Fundació Adecco
PalmaL'envelliment ha augmentat a les Balears aquest 2022 fins a arribar al 108,9%. Aquest percentatge equival, segons ha informat la Fundació Adecco, que s'han comptabilitzat 108 persones majors de 64 anys per cada 100 joves menors de 16, cosa que suposa un creixement de 3,3 punts percentuals respecte de l'any passat. Es tracta del segon augment més alt interanual que s'ha registrat en tota la sèrie històrica, ja que el primer es va produir el 2021, amb 3,4 punts.
Si es mira la progressió, l'any 1999 l'índex d'envelliment se situava en un 84,5%, però a partir de l'any 2000, el percentatge comença a pujar i des del 2008 fins a l'actualitat, la taxa augmenta ràpidament i passa del 83,2% al 108,9%. Tot i això, si es compara amb altres comunitats autònomes, les Illes són la segona més jove de tot l'Estat, per davant de Múrcia, que presenta un 92,6%. A escala estatal, l'índex d'envelliment ascendeix al 133,5%, és a dir, es comptabilitzen 133,5 persones majors de 64 anys per cada 100 menors de 16 anys.
Però, per què passa això? Segons la Fundació, aquest envelliment "imparable" es deu a dos factors clau: el primer és que cada vegada hi ha una taxa de natalitat cada vegada menor i que l'esperança de vida cada vegada és més alta.
Els dos factors
Precisament, si es miren les xifres de natalitat a les Illes, l'any passat es va registrar la segona més baixa de tota la sèrie històrica, amb 7,8 naixements per cada 100 dones, un 24% menys que fa una dècada. L'enfonsament de la taxa de natalitat, que s'experimenta al llarg de tot el mil·lenni, s'intensifica quan hi ha crisis cícliques, en les quals s'interposen nombrosos obstacles, principalment econòmics i laborals, que dificulten el fet de tenir fills.
El segon factor és que l'esperança de vida continua pujant i se situa en 83,3 anys a les Illes. Encara que durant els darrers anys aquesta xifra no ha variat gaire, si es compara amb les que es va registrar l'any 2000, sí que hi ha una gran diferència, ja que era de 78,4 anys.
La combinació d'aquestes dues situacions té un impacte important en la ràtio d'afiliats per pensionista. L'actual relació a les Illes és d'un 1,9, una xifra que se situa enfora del 2,6 que seria necessari perquè pogués desaparèixer el dèficit que hi ha actualment a la Seguretat Social. "La ràtio actual no garanteix la sostenibilitat del sistema de pensions i exigeix una resposta urgent per impactar en les famílies i impulsar la natalitat, ha remarcat el director general de l'Adecco, Francisco Mesonero.
Treballadors 'sènior'
Des de la Fundació Adecco han explicat que l'envelliment de la població constitueix un dels fenòmens més determinants d'aquest segle, sent els seus efectes molt evidents en el mercat laboral. Així, el 17,4% de les persones que tenen treball o en cerquen té 55 anys o més, enfront del 14% de fa una dècada. A més, asseguren que el 2030 superaran el 21% de la població activa.
No obstant això, les persones majors de 55 anys troben dobles barreres per accedir al mercat laboral. En l'actualitat, 21.200 professionals que superen aquesta edat cerquen treball a les Balears i el 58% són desocupats de llarga durada, una xifra que descendeix fins al 47% per a la resta de la població. La Fundació Adecco ha lamentat que aquestes barreres tenen el seu origen en prejudicis i estereotips socials que es traslladen a les empreses en forma de reticències a l'hora d'incorporar professionals sènior.