Ciència

Un equip del CSIC detecta la tendència d'acidificació de la mar Balear a través d'intel·ligència artificial

Aquest fenomen podria afectar la generació de closques dels éssers vius marins

El fons marí de les Illes Balears.
ARA Balears
09/09/2022
1 min

PalmaUn equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a les Balears ha notificat la primera taxa d'acidificació a l'àrea costanera de la mar Balear per analitzar les conseqüències del canvi climàtic en l'aigua de l'Arxipèlag, d'acord amb un comunicat emès per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), integrat pel CSIC i la UIB i recollit per Europa Press.

L'estudi vol reconstruir sèries temporals incompletes de pH rellevants, a través de l'ús tècnic d'intel·ligència artificial, i els resultats s'han publicat a la revista Scientific Reports. Els investigadors hi assenyalen que les àrees costaneres mostren una tendència a la disminució del pH (acidificació) de 0,0020+0,00054 unitats de pH per any. Aquesta tendència s'assembla a l'observada en altres conques de l'oceà global i es deu a la incorporació del diòxid de carboni atmosfèric en l'aigua marina i a l'augment de la temperatura, segons ha indicat el CSIC.

Tot això genera "importants alteracions, amb un gran impacte en els ecosistemes marins", ha explicat la científica principal del projecte, Iris E.Hendriks. "L'acidificació oceànica produeix una reducció dels nivells de saturació dels minerals carbonatats, la qual cosa augmenta les dificultats en la formació de closques per als organismes marins que requereixen la calcificació", ha afegit.

L'estudi va començar el 2018 amb l'obtenció de dades de pH, juntament amb altres variables com la temperatura de l'aigua, la salinitat i els nivells d'oxigen dissolts, a les estacions de monitoratge de la xarxa Balearic Ocean Acidification Time Series (Boats) a la badia de Palma i Cabrera. Amb l'obtenció d'aquestes dades i l'aplicació de tècniques d'intel·ligència artificial, els especialistes han reconstruït la tendència d'acidificació de la mar Balear per a les pròximes dècades.

stats