Societat 25/09/2024

Escola Catòlica reivindica encara més recursos per equiparar-se a la pública

Comencen el curs amb més alumnes, més psicòlegs (en proporció) que els centres públics i amb millores retributives per als docents

3 min
Acte inaugural del curs d'Escola Catòlica.

PalmaEscola Catòlica ha inaugurat el curs escolar amb un acte en el qual ha reivindicat més recursos a la Conselleria d'Educació per aconseguir l'equitat amb l'escola pública. Tot després d'un any en què les millores que ha rebut l'escola concertada han estat nombroses: increment de dotació de personal d'atenció a la diversitat, augment de les places escolars concertades, incorporació dels psicòlegs a Secundària, concertació de l'etapa 0-3 a més de 100 centres, i complement salarial pels tutors, entre d'altres. Així i tot, el secretari general d'Escola Catòlica, Antoni Vives, ha demanat disposar d'un mecanisme perquè les millores reflectides a l'Acord Marc de la concertada, signat amb el Pacte, es facin efectives. "Hi ha una part del finançament que depèn de l'aprovació dels pressupostos de l'Estat, i això fa que hi hagi avanços que hagin quedat en suspens", ha dit Vives. "Les administracions públiques són les que creen l'efecte segregador, en dotar els centres concertats dels recursos necessaris", ha exposat.

Per la seva banda, el conseller d'Educació, Antoni Vera, ha agafat el guant in situ. "Som conscients de la problemàtica que hi ha amb l'actualització dels mòduls econòmics dels concerts per la manca de pressupostos a l'Estat", ha dit. Per resoldre la situació a curt termini la Conselleria farà pagaments a compte als centres.

Més ajuts de menjador

La presidenta d'Escola Catòlica, Llúcia Salleras, ha demanat revisar les quantitats que reben les famílies pels ajuts de menjador "perquè l'import cobreixi l'import total del servei" i així aconseguir l'equitat amb la pública. Cal tenir present, però, que Educació ha aprovat un topall dels preus del menjador a 6,5 euros diaris, però que només s'aplica a l'escola pública. En el cas de la concertada que, en molts casos, té uns preus més cars, la Conselleria no hi pot intervenir directament i ha de cercar fórmules d'entesa amb les patronals educatives. Salleras ha rebutjat que es qualifiqui als centres concertats com a elitistes. "Escola Catòlica és integradora i això explica que els seus alumnes són els destinataris de la major part de les ajudes de menjador escolar destinades a famílies econòmicament desfavorides", ha dit. La presidenta ha justificat el preu més elevat del menjador pel fet que, segons ha dit, s'ha de fer front a despeses que sí que tenen cobertes els centres públics.

En la seva intervenció davant Escola Catòlica, Vera ha fet una referència inicial al Papa Francesc i ha acabat fent el mateix amb Sant Tomàs d'Aquino. "Com va dir el Papa Francesc, l'educació és un acte d'esperança"; ha dit. Ha aprofitat per insistir en una idea que ha reivindicat des del primer moment en què va aterrar a la Conselleria: "Els centres concertats són imprescindibles en la societat d'avui, motiu pel qual sempre comptaran amb Educació". "Us vull donar les gràcies per la feina i reconèixer la funció social que feis", ha afirmat. Vera també agraït la feina dels docents: "Gràcies per ensenyar als alumnes a pensar, i no al que han de pensar", ha sentenciat.

Més alumnes

Les escoles catòliques enguany tenen un 3% (250 més) d'alumnat amb necessitats educatives. "Continua la tendència de ser centres amb vocació social", ha dit Vives. També ha crescut, un 22%, l'alumnat matriculat a 0-3, vinculat a la concertació de més de 100 centres anunciada recentment, i un 2% el de nins i nines d'Infantil. La patronal no ha aportat dades d'evolució de la matrícula a Primària i ESO, però ha assegurat que "les famílies continuen confiant en l'oferta i les propostes dels centres", amb els projectes internacionals i amb les assignatures no lingüístiques en llengua estrangera.

La matrícula de Batxillerat també ha augmentat un 12%. Una de les causes és que Educació ha concertat l'etapa a tres nous centres: La Salle Maó, La Salle Inca i Puresa de Maria. A Menorca, mai s'havia concertat Batxillerat perquè els instituts públics donen a bastament per assumir la demanda, com varen denunciar els directors i directores. Pel que fa a FP, els centres d'Escola Catòlica que l'imparteixen han experimentat un increment de les matrícules, que en el cas dels títols de Grau Superior ha estat del 25%.

Les escoles com si fossin cotxes

L'acte ha acabat amb una conferència del docent, filòleg i expert en brànding, Miquel Rossy, titulada La marca de l'escola és el professorat. L'expert ha assegurat que el 80% de les famílies van a una escola per recomanació d'alguna persona propera. Ara bé, tant les escoles públiques com les concertades han de matricular els alumnes que els toquen per zona, no els que hi volen anar per qualsevol raó. L'expert ha fet referència a marques de cotxe per parlar dels valors que s'hi associen i fer una analogia amb el que haurien de fer els centres concertats per atreure estudiants.

stats