Les escoles obren les portes amb normalitat i menys alumnes per l'esglaonament de l'inici del curs

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes fa una crida a la tranquil·litat i la confiança de les famílies

Els alumnes del CEIP Aina Moll entren a l'escola amb la mescareta i complint amb la distància de seguretat
K.o./ T.r./ M.ll.
10/09/2020
4 min

PalmaEls centres educatius de les Balears han donat aquest dijous el sus a un curs escolar marcat per la pandèmia del coronavirus i les incerteses que ha generat a tota la comunitat educativa. Les classes han començat amb tota la normalitat que les circumstàncies han permès i de manera esglaonada. Per això, l'afluència d'alumnes a les escoles ha estat menor que altres anys. Això sí, tothom ha tornat a classe amb la mascareta posada i intentant respectar la distància de seguretat.

Des de la Federació de Pares d'Alumnes (FAPA) s'ha fet una crida a la tranquil·litat de les famílies i a la confiança en el treball dels centres educatius. "S'ha fet molta feina i també en sortirà molta més. De moment, l'escola ha començat, i amb la nostra reivindicació perquè hi hagi serveis complementaris –escola matinera, menjador i extraescolars i guarda dels nins a l'horabaixa–", ha comentat a l'ARA Balears la portaveu de FAPA, Cristina Conti.

Els dubtes de les famílies i la incertesa sobre l'aplicació de les normes a un escenari semipresencial han estat la tònica dels darrers dies, encara que l'inici esglaonat del curs permetrà "comprovar que els protocols van bé i donar tranquil·litat als equips docents", ha apuntat Conti. "Ahir vespre encara contestàvem preguntes recurrents de les associacions de pares, les quals tenen molts dubtes. Hi ha interpretacions diferents de les normes, segons els inspectors", ha afegit.

Però el bon funcionament de les escoles d'estiu i les escoletes han demostrat que "les mesures funcionen". "No ha estat un desastre. S'han confinat petits grups, però no hi ha hagut un tancament total", ha apuntat la portaveu de FAPA, a més de demanar confiança. "No podem exigir als governants que sàpiguen què passarà d'aquí a un mes".

Ganes de començar

Al CEIP Miquel Costa i Llobera de Palma només hi ha hagut una petita aglomeració de pares amb els fills al pati de l'escola que ha durat poc menys de mitja hora. Aquest dijous hi han començat el curs els alumnes d'Infantil, que han entrat per una de les portes laterals del recinte que donen al pati. "Ens han donat esperances; no tinc por de dur el nin", ha comentat Cristina Martínez, una mare que afronta el retorn a les aules amb optimisme. Pep María, pare d'una nina de tres anys, ha explicat que la seva filla va començar el procés d'adaptació dimarts i que aquest dijous quedarà per primera vegada tota sola amb els mestres. "És un risc que cal afrontar, perquè els menuts necessiten sociabilitat", ha dit, i ha afegit que el virus el poden agafar "esperant al semàfor".

Al pati del CEIP Miquel Costa i Llobera hi ha hagut una petita aglomeració de pares i fills

Una de les professores del centre ha destacat que, malgrat que l'inici del curs és un poc difícil per a tots, estan "il·lusionats". "Crec que anirà bé", ha afirmat mentre carregava un infant i n'atenia d'altres que ploraven. Sobre la manca de mitjans, ha assegurat que les escoles arrosseguen aquest problema "des de fa anys". Mari Carmen Martorell, una altra mare que esperava el torn per entrar amb la filla, s'ha mostrat més crítica i ha apuntat que "s'hauria d'haver retardat l'inici del curs escolar". "Tenc un fill que va a tercer de Primària i sé que li costarà més començar perquè no podrà jugar amb tots els seus amics i emocionalment li suposarà un conflicte", ha lamentat, perquè per evitar contagis s'han fet grups tancats d'alumnes al pati i a les aules.

A l'entrada del CP Es Canyar (Manacor) alguns pares han reconegut que tenen "certa por" pels possibles contagis. "Si hi ha un contagi a l'escola, te'l pots endur a casa sense saber-ho", ha assenyalat una mare. La directora del centre, Xesca Pinya, ha explicat que s’han posat “tots els mitjans per garantir les mesures de seguretat". Al pati, per exemple, hi ha tres torns de 15 minuts per a tasques de desinfecció. A més, hi haurà professors que dedicaran el temps de descans a fer jocs amb els alumnes "de la manera més individual possible", ha afegit. Malgrat que els nins han arribat amb la mascareta, hi ha hagut moments que ha costat respectar la distància de seguretat.

Entrada dels alumnes del CP Es Canyar, a Manacor

Al CEIP Sant Miquel (Son Carrió) alguns pares han qüestionat com es podran tirar endavant els grups bombolla, tot i que han considerat que és una bona iniciativa. Segons un dels pares, encara que els alumnes no tinguin contacte dins dels centres, fora poden "quedar amb amics que són a altres grups". A més, els pares no han rebut resposta a algunes qüestions que han fet, com si les PCR als infants es faran al centre de salut o a la mateixa escola.

Normalitat també a Secundària

A l'Institut Mossèn Alcover (Manacor) els alumnes de Secundària han començat la jornada a les 8 del matí, també amb relativa normalitat. En aquest centre s'han habilitat diferents entrades i fins i tot s'han habilitat les escales d'emergència per tal de "minimitzar els contactes" entre els alumnes, segons ha explicat a l'ARA Balears el director del centre, Toni Gayà. Tots els estudiants han arribat amb la mascareta posada i han respectat la distància de seguretat. Alguns professors han destacat la tranquil·litat dels primers compassos del curs i han mostrat confiança perquè els pares no optin per l'absentisme.

stats