Educació
Societat15/11/2023

Les escoles públiques del poble de Prohens donen l'esquena a la segregació lingüística: "Ja n'hi ha prou"

Denuncien que en les darreres setmanes ja han tingut alguns conflictes amb pares contraris a l'ensenyament en català

PalmaLes dues escoles públiques de Campos, el poble d'on és la presidenta del Govern, Marga Prohens, s'han sumat a la llista de centres que han mostrat públicament el rebuig al pla del Govern per implantar la segregació lingüística a les escoles de les Balears. Tots els docents del CEIP Joan Veny i Clar i del CEIP Nou de Campos (encara en construcció) s'han fotografiat junts amb camisetes verdes, per llançar un missatge clar: "La llengua no es toca".

Cargando
No hay anuncios

El director, ara mateix, de les dues escoles, Tomeu Font, explica que el punt negre que hi ha al final del missatge té un significat: "És un ja n'hi ha prou!". La realitat lingüística del seu centre va en consonància amb la de la resta d'escoles de les Balears. "El castellà guanya presència al pati i ja és majoritari", assegura. "Tenim 24 nacionalitats diferents", afegeix. Aquesta mateixa setmana, assegura Font, han tingut un problema amb un pare: "Es va plantar davant l'escola amb una bandera d'Espanya molt gran". El mateix pare ha demanat, recentment, que es retirin pancartes contra la violència de gènere. La setmana passada, a més, una mare va exigir al centre que tota l'educació s'hauria de fer en castellà, "perquè som a Espanya", va dir.

Problemes amb pares

La demostració d'aquestes escoles se suma a les que ja han fet l'IES Santa Margalida, l'IES Can Peu Blanc i l'IES Clara Hammerl. Tots ells també han mostrat el seu suport a l'ensenyament en català, en un moment en què tots els estudis demostren que, de cada vegada més, la llengua pròpia recula dins les aules.

Cargando
No hay anuncios

Als tres centres, diversos docents s'han fotografiat amb pancartes que mostren missatges, però tots a favor de l'escola en català. A l'IES Clara Hammerl del Port de Pollença s'ha optat per 'La llengua no es toca', i a l'IES Santa Margalida per 'Escola en català'. Pel que fa a l'IES Can Peu Blanc, el claustre ha anat més enllà i s'ha pronunciat a X, on ha acompanyat la reivindicació escrita amb la fotografia de grup, també amb un missatge a favor de l'escola en català. "L'IES Can Peu Blanc mostra el desacord amb les decisions preses per part del Govern en matèria lingüística; decisions que segreguen l'alumnat, fan retrocedir el model lingüístic vigent fins ara, ataquen la Llei de normalització lingüística i trenquen el consens educatiu", diu l'institut.