S'enfonsa tota la cara nord del volcà de La Palma

L'ensorrament d'una part del vessant a la matinada ja havia generat noves colades de lava

ARA
10/10/2021
2 min

Tota la cara nord del con de l'erupció del nou volcà de La Palma s'ha acabat d'enfonsar aquesta tarda, segons ha piulat l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan). Durant la matinada passada ja se n'havia ensorrat una part i això ja havia alliberat part de la lava que hi havia al llac del con, cosa que va originar noves colades de lava, més fluides i ràpides. La portaveu científica del Pla d'Emergència Volcànica de les Canàries (Pevolca), María José Blanco, a més, avisa que podrien aparèixer nous centres d'emissió als voltants del cràter, tal com informa Efe.

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Moncuende, ha explicat que monitoritzen una de les noves colades que avança cap al carrer Paraíso de la població d'El Paso, però que per ara "ha perdut totalment la força", perquè ha anat a parar on ja hi havia un flux de lava. Els responsables del Pevolca han fet una crida a la calma dels veïns i afirmen que estan vigilant atentament les colades i que si passés res que obligués a prendre cap mesura s'anunciaria amb "claredat i rapidesa".

De fet, Morcuende també ha parlat de la colada que avança per la zona industrial del carreró del Callejón de la Gata als Llanos de Aridane, que preocupa perquè és una massa de lava important i ja s'ha empassat algunes cases, tot i que hi hauria "temps de sobres" si calgués fer alguna evacuació. Estan pendents d'avaluar els desperfectes que ja ha causat a la zona.

L'erupció del volcà de La Palma durant aquesta matinada.
L'erupció del volcà de La Palma després de l'enfonsament.

La branca de la colada sud que es va bifurcar fa dos dies encara no ha arribat al mar perquè, de fet, està aturada. Amb tot, és cada vegada més espessa perquè "està carregant massa, i en qualsevol moment agafarà inèrcia pel pes i avançarà" en direcció a l'aigua, segons Morcuende.

Més terratrèmols

L'Institut Geogràfic Nacional ha localitzat durant aquesta nit una quarantena de terratrèmols a l'illa de La Palma, entre dos quarts de dotze de la nit i poc abans de les set del matí, segons Europa Press. El més destacat ha sigut al sud-oest de Villa de Mazo i ha arribat a una magnitud de 4,1, amb l'epicentre a 39 quilòmetres de profunditat. L'eixam sísmic es manté actiu al sud de l'illa, als municipis de Mazo i Fuencaliente. La intensitat mitjana dels terratrèmols, amb tot, és d'una magnitud per sota de 3.

Morcuende també ha parlat de la possibilitat que s'enfonsi una part del delta de lava que s'ha fet damunt la mar. Ha explicat que la plataforma costanera de La Palma és petita, perquè és una illa jove, i que té un pendent abrupte cap al fons marí, on s'hi han anat dipositant sediments amb els anys i que, per tant, no és estable i podria cedir pel pes de la lava acumulada. Això, segons Morcuende, pot provocar una ruptura que generi explosions, alliberi gasos i vapor d'aigua i provoqui una onada d'uns cinc metres d'alt que ja seria de poc més d'un pam al port de Tazacorte.

stats