Coronavirus
Societat30/04/2021

38.000 illencs, quatre setmanes més pendents de la segona dosi d’AstraZeneca

La Comissió de Salut Pública acorda ampliar a 16 setmanes el ventall entre dosis i esperar l'estudi per combinar-la amb Pfizer

Mariona Ferrer i Fornells/ ARA Balears
i Mariona Ferrer i Fornells/ ARA Balears

Madrid/PalmaEspanya continua forçant els calendaris per decidir què fa amb les segones dosis d'AstraZeneca després de limitar-ne el subministrament als més joves de 60 anys i ajorna quatre setmanes més la decisió sobre la segona dosi del vaccí. Hi ha un total de dos milions de persones afectades en el conjunt de l'Estat, 38.000 de les quals són de les Balears (29.788 a Mallorca, 3.280 a Menorca, 4.212 a Eivissa i 816 a Formentera). Són membres dels col·lectius considerats essencials –personal educatiu, policia, bombers, funcionaris de presons...– que varen començar a rebre la primera dosi a principis de febrer, però l'alerta pels casos de trombosi va paralitzar que rebessin la segona dosi.

Per ara, la Conselleria de Salut de les Balears ja ha ajornat la cita de la segona dosi a unes 8.000 persones, segons la coordinadora de la campanya de vacunació. De mitjana, han anul·lat la cita a unes 4.000 persones, de manera que s'espera que –amb les quatre o sis setmanes de marge que ha proposat el Ministeri de Sanitat–, la xifra es pugui incrementar en 16.000 persones.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en les sigles en anglès) va recomanar fa una setmana seguir amb la pauta original i administrar les dues dosis d'AstraZeneca, Espanya ha decidit ser prudent i dilatar al màxim els terminis per decidir. El Ministeri de Sanitat i la majoria de les comunitats autònomes han acordat aquest divendres, en el marc de la reunió de la Comissió de Salut Pública, esperar de quatre a sis setmanes a prendre una decisió definitiva.

Cargando
No hay anuncios

En concret, la Comissió de Salut Pública ha acordat ampliar de 12 a 16 setmanes l'administració de la segona dosi a menors de 60 anys perquè creu que és necessari prendre la decisió que "garanteixi la seguretat de la vacunació tenint en compte el millor coneixement possible". D'aquesta manera, Espanya segueix els passos d'Irlanda, que al·legant el "principi de precaució", també ha optat per esperar a tenir més informació.

Un estudi entre 600 persones

L'Estat esperarà així a l'estudi que està duent a terme l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) mitjançant cinc hospitals –la Vall d'Hebron i l’Hospital Clínic, a Catalunya; La Paz i el Clínic San Carlos, a Madrid, i l'Hospital Cruces, del País Basc– per comprovar la seguretat i l'eficàcia d'administrar una segona dosi de Pfizer als més joves de 60 anys que van rebre AstraZeneca. Des de la Conselleria de Salut han assegurat que han votat a favor d'aquesta proposta.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha assegurat que aquesta decisió s'ha pres per acabar de tenir els resultats d'una sèrie d'estudis i vacunar de manera més segura. "La primera dosi ja té una immunitat molt alta i per tant hem d'estar tranquils amb aquesta situació, i fins que es decideixi per part del Ministeri de Sanitat, conjuntament amb les comunitats autònomes no hem de tenir cap sensació de res", ha remarcat.

Per la seva part, Catalunya no està tant en contra de la decisió d'ajornar la decisió sinó el fet que se circumscrigui a un assaig clínic amb només 600 persones, quan considera que hi ha evidències científiques suficients per posar la segona dosi, així com optar directament pel model alemany i francès d'administrar la segona dosi de Pfizer.

Cargando
No hay anuncios

Madrid també està en contra de vincular l'ajornament a l'estudi del Carlos III i critica sobretot que no hi hagi decisió després de superar les 12 setmanes que marca de recomanació la vacuna d'Oxford entre dosis, tot i que el ministeri insisteix que es pot dilatar més i que amb una sola dosi ja està demostrat que hi ha una immunització del 70%.