Catalunya, partidària de fer un test covid a tots els viatgers procedents de la Xina encara que estiguin vacunats
El conseller de Salut demana "tranquil·litat" perquè no s'han detectat noves variants i assegura que se seqüenciaran tots els resultats positius
BarcelonaEl Govern seria partidari de fer un test covid a tots els passatgers que arribin des de la Xina encara que estiguin vacunats. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha comparegut aquest divendres després de l'anunci de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, de reforçar els controls als aeroports i exigir un test negatiu o la pauta completa de vacunació als viatgers procedents de la Xina. El conseller ha enviat, primer, un "missatge de tranquil·litat" perquè, fins ara, tot i l'esclat de casos a la Xina, no s'han detectat variants diferents de les d'òmicron, per a les quals a casa nostra ja hi ha un alt nivell d'immunització. "Però hem d'estar molt alerta i estarem amatents a qualsevol aparició de nova variant", ha avisat.
Balcells s'ha mostrat partidari de fer el test d'antígens a tothom que arribi en un vol directe des de la Xina encara que tingui la pauta completa de vacunació, sobretot tenint en compte que la població xinesa ha rebut vacunes diferents de les que s'han administrat a Europa (Sinovac i Sinopharm). El conseller ha avançat que, en qualsevol cas, si es detecta un test positiu a l'aeroport, es farà una prova PCR al viatger i una seqüenciació per determinar el tipus de virus. Aquesta seqüenciació es farà a Catalunya, probablement a l'Hospital de Bellvitge, que és el més pròxim a Barcelona-El Prat, per poder fer-ne el seguiment. "Ho controlaríem des del nostre sistema de vigilància epidemiològica per poder actuar si calgués en cas que es detecti una variant nova", ha assegurat.
El pla, però, no es posarà en marxa fins al 9 de gener, que és quan començarà a haver-hi vols directes des de la Xina a Madrid i Barcelona, un cop decaiguin les actuals restriccions als viatgers xinesos. Ara queda una reunió, prevista per a aquesta tarda, entre el ministeri de Sanitat, Aena i els aeroports de Barcelona i Madrid per definir com es desplegarà tot el protocol. Catalunya és partidària de fer test a tots els viatgers provinents de la Xina i de decretar aïllament si es detectessin noves variants. El Govern, però, no té competències per imposar aquesta mesura.
El que ja ha fet és convocar el comitè científic assessor el dia 2 de gener per consensuar les opinions dels experts i veure si cal prendre més accions. "Ara com ara no hi ha cap motiu d'alerta, però hem de recomanar la vacunació", ha insistit el conseller, que també ha recomanat que tothom que voli a la Xina tingui la pauta completa. Balcells també ha demanat coordinació europea per determinar com actuar en el cas de viatgers xinesos que no arribin en vols directes.
"Es preveu un increment important de passatgers procedents de la Xina", ha dit Darias en la compareixença prèvia del matí, i ha afegit que "la principal preocupació és la possibilitat que puguin aparèixer noves variants" del virus. "La situació al nostre país és molt estable pel que fa tant als contagis com a l'ocupació hospitalària, i l'objectiu és seguir així o millor", ha dit la ministra, remarcant que la prevenció és una de les "lliçons" que ens ha deixat la pandèmia. Una altra lliçó, ha afegit, és la necessitat que la resposta a les noves crisis sigui coordinada a escala europea, i en aquest sentit ha anunciat que Espanya també traslladarà a la UE la necessitat de "revisar la recomanació de reclamar el certificat covid digital o equivalent" als passatgers procedents de la Xina.
La coordinació europea
Fins ara els estats membres de la Unió Europea no s'han posat d'acord amb una posició comuna respecte a les mesures que s'han de prendre davant la fi de la política de covid zero a la Xina, on s'han disparat els contagis amb milions de casos diaris. Aquest dijous es va reunir de manera urgent a Brussel·les el Comitè de Seguretat Sanitària de la UE, però no es va acceptar la proposta d'Itàlia, i ara també d'Espanya, on ja s'han començat a exigir proves de covid als viatgers procedents del gegant asiàtic. L'acord de la reunió, doncs, va ser simplement continuar en alerta per la situació a la Xina. Tot i destacar la importància de la coordinació europea, Darias ha justificat les mesures anunciades a l'estat espanyol perquè la situació exigeix "celeritat".
Per aquest divendres Sanitat ha convocat una reunió de la ponència d'alertes per abordar les conclusions de la reunió d'aquest dijous del Comitè de Seguretat Sanitària de la UE. Aquesta ponència està integrada per experts del ministeri, les societats mèdiques i també les comunitats autònomes. Precisament, Madrid ja ha demanat aquest matí que el test negatiu de covid es demani també a les persones que presentin la pauta completa de vacunació. El conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, a més, ha exigit també que es requereixi tota aquesta documentació als passatgers que provinguin de la Xina i que hagin fet escala en altres aeroports abans d'arribar a Espanya. El PP, d'altra banda, ha demanat la compareixença urgent de Darias al Congrés de Diputats.
Els experts dubten de l'eficàcia de demanar tests a l'hora de frenar la propagació de les noves variants del virus. "És com intentar posar portes al camp", deia aquest dijous a l'ARA Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA i professor de la UAB. "Què passa amb la gent que faci escala des de la Xina en un tercer país?", es preguntava. "Exigir proves de covid a passatgers de la Xina no és eficaç perquè poden viatjar a països tercers i des d'aquestes altres destinacions arribar igualment a casa nostra", hi coincidia a Twitter l'epidemiòleg Oriol Mitjà. Segalés també deixava clar que els tests "poden donar un resultat negatiu quan el viatger ja està infectat i la malaltia es troba en fase d’incubació. Les noves variants acabaran arribant, si és que no són aquí ja. Ja anem tard", concloïa.