SALUT

Espanya també retira gelats que contenen substàncies cancerígenes

L’Estat no aclareix quines marques es veuen afectades ni si els productes han arribat a les botigues

Les autoritats obliguen a  retirar  els productes però no han fet pública  la llista.
24/06/2021
3 min

ParísDesprés que França retirés del mercat fins a 90 marques diferents de gelats perquè contenien més òxid d’etilè del permès, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va emetre dimarts a la nit un comunicat en què anunciava que a l’estat espanyol també hi ha productes contaminats per aquest compost. Tot i que la Unió Europea va prohibir el 2011 l’ús del diòxid d’etilè, hi ha països com l’Índia que encara l’usen. “L’òxid d’etilè s’utilitzava per desinfectar espècies i llavors es va descobrir que, entre altres coses, era cancerigen”, diu Lluís Riera, director de la consultora alimentària SAIA, que afegeix que empreses de tot el món compren productes alimentaris a l’Índia.

L’AESAN recorda en un comunicat de premsa que, “en compliment de la legislació alimentària”, les empreses “han de retirar de la cadena de comercialització els productes elaborats amb aquest additiu”, que es fa servir com a estabilitzant per a gelats. Tot i això, no aclareix al comunicat ni a l’ARA si aquests productes han arribat als prestatges dels supermercats o, simplement, s’han retirat en magatzems de distribució. En el cas que aquests gelats contaminats haguessin arribat als congeladors dels ciutadans, les empreses tenen l’obligació de contactar per totes les vies possibles amb els consumidors afectats i també fer-ne difusió a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació. També, esclar, han de tornar-los els diners i no poden enviar els lots de menjar a altres països on no estigui prohibit l’òxid d’etilè. L’AESAN no té constància que cap empresa que ho hagi fet.

Sense noms de marques

Malgrat que l’AESAN ha anunciat que ja s’estan retirant del mercat tots els lots de productes afectats, assegura a l’ARA que no sap quines ni quin nombre de marques estan afectades. En tot cas, assenyala que són les comunitats autònomes les encarregades de controlar que les empreses retirin aquests productes i que, per tant, han de saber quines marques es veuen afectades.

L’ARA ha preguntat a Salut si en tenien coneixement, i s’han limitat a respondre que, efectivament, “les empreses implicades estan procedint a la retirada de productes del mercat pel principi de precaució” i que “a mesura que es va identificant la utilització de l’additiu en l’elaboració de diferents productes es podrà decidir sobre cada cas”. L’AESAN també assegura que a mesura que es vagi “recopilant tota la informació, es farà pública”.

Normalment, quan es detecta un producte contaminat, es registra un avís a la Xarxa d’Alertes Europees (RASFF, en les sigles en anglès) i, d’aquesta manera, tots els països (i els consumidors) se n’assabenten. En aquest cas, però, no s’ha fet així. Espanya no ha registrat cap alerta al RASFF com tampoc ho va fer França, on ja s’han retirat 90 tipus de gelats. Segons fonts de l’AESAN, els estats afectats van decidir coordinar-se expressament per a aquest cas i no fer-ho a través del RASFF, perquè es “congestionaria el sistema d’alarmes”.

En altres casos, com en l’última alerta de l’AESAN, s’informa del producte i la marca concreta, inclòs el lot, de l’aliment afectat. I així ho ha fet França, que fins i tot ha obert una web i diversos comptes a les xarxes socials per mantenir informats els consumidors sobre tota mena d’alertes, amb els noms de les marques, incloses les afectades per contaminació d’òxid d’etilè.

El cas dels productes que contenen més òxid d’etilè del que marquen les autoritats europees ve de lluny. Primer es va detectar a Bèlgica, al novembre, i ja es van encendre totes les alarmes. “Automàticament, quan passa això, tots els països de la UE queden avisats i es retiren els lots de productes afectats”, assegura Riera. França ha sigut un dels països que més productes ha retirat, fins a més de 7.000 segons el diari francès Le Figaro, però al novembre Catalunya també ja es va veure afectada. “Moltes empreses i cadenes van haver de retirar productes”, afegeix Riera.

L’òxid d’etilè es fa servir per desinfectar espècies i llavors com el sèsam, el psyllium (una planta que només creix a l’Índia) i farina de garrofa -que s’utilitza com a estabilitzant i espessidor per a gelats-, per exemple. Aquests ingredients formen part de la recepta de molts productes, per això la xifra d’aliments contaminats a França és tan elevada.

Des d’aleshores la Unió ha estat molt més alerta i ha establert condicions especials per a la importació d’aquest tipus de llavors: totes les partides de sèsam han d’anar acompanyades d’un certificat oficial que indiqui que han sigut objecte de mostreig i anàlisi, segons la normativa, i s’ha augmentat la freqüència dels controls.

stats