L'espanyolisme assenyala escoles de les Balears pel seu model lingüístic
El 83% de les famílies va triar el català per escolaritzar els seus fills, però Plis vol saber quantes hores de castellà faran les que no varen optar per la llengua pròpia
PalmaLes famílies varen decidir i un 83% varen triar el català per escolaritzar els seus fills de 3 anys el curs 2024-2025, segons el dret a elecció que va implantar el Govern. Ara bé, els defensors d'una major presència del castellà a les aules continuen pressionant-hi. La plataforma espanyolista Plis ha iniciat una campanya a xarxes on assenyala centres concrets pel seu model lingüístic en català. L'entitat es refereix al CEIP Bendinat, el CEIP Es Puig de Lloseta, el CEIP Can Cantó d’Eivissa i l’escola de Son Serra, i acusa aquests centres de no complir amb la voluntat dels pares. Ho fa a partir de les dades que els ha facilitat la Conselleria d’Educació i Universitats, diu Plis.
Deu famílies varen triar el castellà a Es Puig. “Interès a complir la llei, zero. Tot permès pel Govern”, assenyala l'entitat espanyolista sobre aquesta escola. Per la seva part, el centre ha replicat i ha assegurat que, “dins les possibilitats de l’escola, es dona resposta a aquestes demandes”. És important destacar que 44 famílies varen triar estudiar en català, el 81% del total. El director del CEIP, Miquel Bujosa, assegura que en tot moment Educació els va dir que el projecte lingüístic tenia prioritat sempre. “El català és la llengua vehicular i d'ensenyament de l'escola. És la llengua en la qual els alumnes realitzen els seus primers aprenentatges”, diu el document del CEIP Es Puig.
Treball amb les famílies
Segons l’anàlisi sociolingüística que ha fet l'escola, més del 50% dels seus alumnes no parlen català a casa, però el 81% dels nuclis familiars dels infants de 3 anys han optat per la llengua pròpia. Segons el director, una de les causes d'aquesta situació és que "s’ha fet feina amb l’Associació de Famílies, l’Ajuntament i l’escola des de fa molts anys per fer veure a les famílies els beneficis de dominar el català com a llengua que els pot obrir portes en el futur". "Ja fa temps que hi incidim i les famílies estan molt conscienciades”, exposa Bujosa.
Plis també posa el focus en el CEIP Bendinat, on el 73,5% de les famílies ha triat el castellà per escolaritzar els infants, mentre que un 26,4% ha optat pel català. El projecte lingüístic del centre assegura que es faran en català lectoescriptura, hàbits d’higiene, racons, psicomotricitat i música. En total, entre 12,5 hores setmanals i 14,5, depenent del curs. En castellà es fan les matemàtiques, conta-contes, plàstica i religió/alternativa.
Cal recordar que l’elecció de llengua no implica que totes les àrees es fan en l'idioma triat, sinó una part que cada centre ha determinat en funció de la seva realitat i d’acord amb la normativa i el projecte lingüístic. Tot plegat amb la vista posada en un dels objectius del sistema educatiu balear: els alumnes han d’acabar l’escolarització obligatòria amb un ple domini de les dues llengües oficials.
Al CEIP Can Cantó (Eivissa) varen triar el català 9 famílies i 11 optaren pel castellà, i es faran 18 hores setmanals en la llengua pròpia i 3 en castellà. El projecte lingüístic de l'escola, que té prioritat, fixa que la llengua bàsica de l’aprenentatge i de lectoescriptura serà el català. Finalment, a l’escola de Son Serra 17 famílies varien triar el castellà i rebran sis hores setmanals en aquesta llengua.