El 43% dels espanyols creuen que les vacunes sovint produeixen efectes secundaris severs

La mitjana de la UE és del 48%, mentre que l'OMS reitera que són molt poc freqüents

La vacuna de la grip d'aquesta temporada inclou soques del virus de la grip A (H1N1) i B.
Júlia Manresa
26/04/2019
3 min

Brussel·les"En les condicions recomanades, les vacunes no haurien de causar cap efecte secundari i prevenen completament de la infecció que tenen com a objectiu". Així de clara és l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre els efectes secundaris de les vacunes. Al mateix temps, l'organisme reconeix que "no existeix la vacuna perfecta" i que es poden donar alguns efectes adversos. Això sí, sempre són residuals. L'OMS calcula que els efectes secundaris "més comuns" es donen com a molt en un 10% dels casos i que sempre són reaccions menors, com ara febre. Els casos més severs tenen una freqüència màxima d'un 1%. Tot i això, la polèmica sobre la vacunació i l'antivacunació ha comportat un augment de la desinformació entre les societats desenvolupades que es mostra en l'últim Eurobaròmetre. Gairebé la meitat (48%) dels europeus creuen que les vacunes poden provocar "sovint" efectes secundaris "severs". A Espanya el percentatge és del 43%.

A més, el 38% dels europeus també creuen que les vacunes poden acabar provocant la malaltia o infecció contra la qual protegeixen, un percentatge que en el cas d'Espanya és del 37%. Espanya puntua millor que la mitjana europea. Per exemple, a Bèlgica el 53% dels enquestats creuen que poden provocar efectes secundaris severs i el 48% que poden provocar la malaltia contra la qual protegeixen. En el cas de França, els percentatges són d'un 60% i d'un 45%, respectivament.

Aquest Eurobaròmetre publicat aquest divendres per la Comissió Europea també ha elaborat un índex de coneixement sobre les vacunes. La mitjana de la UE es queda amb un 48% de persones amb un "elevat coneixement", mentre que a Espanya és del 53%. França es queda amb un 39%, el Regne Unit amb un 47% i Finlàndia destaca amb un 71%.

En el seu informe, la Comissió Europea constata que hi ha una tendència majoritària arreu de la UE a considerar efectives i necessàries les vacunes. Al mateix temps, però, detecta importants diferències entre països perquè hi ha diferents sistemes de vacunació, seguiment i cobertura que també provoquen que variï la quantitat de morts per malalties que es poden prevenir a través de les vacunes arreu de la UE. A nivell global de la Unió, el 85% dels enquestats consideren que les vacunes són efectives, però només un 52% creuen que són "definitivament efectives". Aquest percentatge és força constant entre els 28 estats membres, però hi ha moltes més diferències entre països quan s'avalua la freqüència de les vacunacions. Només un 45% dels europeus han estat vacunats els últims 5 anys, mentre que a Finlàndia (72%), Alemanya (69%) i Portugal (67%) un elevat percentatge ha estat vacunat o té un familiar que ho ha estat. El percentatge cau considerablement entre els països que van entrar a la UE després del 2004.

El coneixement de la vacunació a Espanya

  • El 40% han estat vacunats o tenen un familiar vacunat els últims cinc anys (mitjana UE: 45%).
  • El 49% dels espanyols diuen que no s'han vacunat els últims cinc anys perquè no hi veuen necessitat (mitjana UE: 34%).
  • El 35% dels espanyols tenen un carnet de vacunació (mitjana UE: 47%).
  • El 81% dels espanyols creuen que les vacunes s'han testat amb rigor abans de ser autoritzades (mitjana UE: 80%).
  • El 58% dels espanyols creuen que les vacunes sobrecarreguen i debiliten el sistema immunitari (mitjana UE: 55%).
  • El 52% dels espanyols creuen que les vacunes poden causar la malaltia contra la qual protegeixen (mitjana UE: 49%).
  • El 63% dels espanyols creuen que les vacunes són importants per protegir-se un mateix i els del seu entorn (mitjana UE: 56%).
  • El 59% dels espanyols creuen que és important que tothom es vacuni regularment (mitjana UE: 49%).
  • El 50% dels espanyols creuen que no vacunar-se pot provocar problemes seriosos de salut (mitjana UE: 47%).
  • El 8% dels espanyols creuen que les vacunes només són importants per als nens (mitjana UE: 13%).

Què hi diu l'OMS?

L'Organització Mundial de la Salut defensa que una bona higiene i l'aigua potable no són suficients per aturar les malalties infeccioses i que, per això, cal mantenir la immunitat col·lectiva en taxes "òptimes". Si no, avisa, "les malalties que es poden prevenir a través de la vacunació tornaran". També defensa que les vacunes són segures perquè abans de ser aprovades són sotmeses a proves "riguroses" al llarg de les diferents fases dels assajos clínics i l'avaluació regular després de ser comercialitzades. Sobre els efectes secundaris destaca que són "lleus i temporals" en la majoria de casos. "Els efectes colaterals rars i greus notificats són investigats immediatament, apunta. Pots consultar aquí les principals respostes de l'OMS a les preguntes més recurrents sobre les vacunes.

stats