"Està bé, però fa calor": els turistes de l'Arenal, escèptics amb la mascareta
Encara que es pugui mantenir la distància de seguretat, a les Balears ja és obligatori l'ús de la mascareta al carrer
Palma"Nosaltres venim d'Alemanya i allà no és necessari dur la mascareta al carrer. Aquí sí? A partir d'avui? Ah. Doncs ningú la du!", diu Shiraz, d'Alemanya, que camina al costat de la seva dona per l'Arenal, tots dos sense mascareta. Encara que es pugui garantir la distància de seguretat, l'ús de mascareta al carrer, als espais oberts i als recintes tancats d'ús públic és ja obligatori a les Illes per als majors de sis anys. Molts dels turistes que caminen per la zona ja coneixen la nova normativa, però no tots. I les opinions són diverses. En el cas de Shiraz, diu que "el Govern d'aquí creu que és necessari, ho deu ser i ho acceptam", però ja adverteix que "les primeres setmanes serà difícil que tothom compleixi les normes".
Aquesta parella alemanya camina pel carrer Pare Bartomeu Salvà, més conegut com a carrer del 'Jamón' i per aparèixer cada estiu a l'apartat de successos pels excessos de la festa i les baralles recurrents. Aquest espai, que un juliol dels d'abans estaria estibat, avui és un desert de ciment. Salsa Rosa, Nightclub streptease woman, Bamboleo, Bierkönig... continuen amb el cadenat posat. I a Shiraz li agradaria que estigués tot obert: "És molt trist veure-ho així, tancat. Avui, per exemple, volíem anar a Marineland, però hi he telefonat i encara estan tancats. Per mi, com més gent millor; però amb el 'corona' és així", afirma.
Les poques persones que es veuen per la zona aquest dilluns horabaixa -31 graus, un cel només tacat per un parell de niguls prims- són turistes que van a la platja o en parteixen. Les Illes s'han venut com la destinació més segura, els avions ja poden aterrar plens, però la recuperació no és tan veloç i l'Arenal encara ni olora la multitud que la sol trepitjar un estiu normal. De fet, els hotelers ja varen advertir aquest dissabte que l'ocupació hotelera a la Platja de Palma seria del 37% aquest mes. Tant hotelers com la patronal de la restauració s'han oposat frontalment a l'ús de la mascareta per als turistes al carrer perquè consideren que afectarà negativament el sector.
Amb tot, i encara amb la màquina del turisme de masses sense rodar del tot, aquest cap de setmana ja s'han vist els primers retrats del turisme de gatera a la zona, amb joves britànics, ebris, sense mascareta ni respectant les distàncies. Davant aquestes imatges, Aaron, turista alemany que passeja amb dos amics més pel passeig Marítim ho té clar: "És necessària la mascareta perquè hi ha hagut molts de contagis a Espanya, però la gent no seguirà la norma; anirà al bar, beurà i beurà alcohol, i no la durà més".
"Ens agradaria que hi hagués més llocs per anar perquè teníem previst sortir bastant de festa, però no podrà ser", diu Anik, dels Països Baixos, que ha viatjat per primer pic a l'illa amb quatre amigues més. Van pel passeig Marítim i cap d'elles du mascareta, però aquí no és necessari quan -com ara- es pot respectar la distància de seguretat. Tampoc sabien de l'obligatorietat a partir d'aquest dilluns. "Està bé, però fa molta calor", opina Anik. Una altra parella d'Alemanya, uns passes més envant, insisteix en la calor: "S'entén, però de vegades fa massa calor", diu un d'ells, que també assegura que "gairebé ningú en porta aquí".
Kerstin i Ada critiquen més clarament la mesura. Amb les cares lluentejant de l'escalfor, les dues adolescents alemanyes van a la cerca d'un bocí d'arena amb les mascaretes a la barbeta, que es col·loquen a la boca quan han de parlar. Elles creuen que pel carrer no s'hauria d'obligar a dur la mascareta. "Crec que és important portar-la, però no al carrer i sota el sol, fa massa calor. Es fa difícil respirar", diu Kerstin seriosa, mentre Ada assenteix amb el cap. Al contrari, els francesos Alexandre i Pierre ho comprenen i hi estan d'acord. Ho sabien abans de venir a l'illa i Alexander assegura que "preferia viatjar i anar amb mascareta que no viatjar".