Incendi

Detingut un home de 43 anys per la crema que va originar l'incendi a tocar d'un parc eòlic a Tortosa

El foc va calcinar 88 hectàrees i els Mossos investiguen l'arrestat per imprudència

ARA
2 min
Columna de fum al costat del parc eòlic del coll de l'Alba a Tortosa.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres un home de 43 anys com a presumpte autor de la crema de restes vegetals que va originar un incendi al coll de l'Alba de Tortosa, a tocar d'un parc eòlic. Els Bombers de la Generalitat van donar per controlades les flames dimarts al vespre, després que afectessin unes 88 hectàrees de bosc i finques ermes. Segons han informat fonts policials a l'ACN, l'arrestat treballava per al propietari d'una finca de la zona que s'estava desermant. Tot i que es disposava de permís per fer la crema, l'home no va prendre les mesures de prevenció mentre feia desaparèixer les branques d'olivera i les flames es van descontrolar. Veient l'accident, l'home va fugir del lloc amb bicicleta i els Mossos l'han detingut l'endemà l'estació de trens de l'Aldea, des d'on volia escapolir-se. Ara la policia l'investiga per un suposat delicte d'incendi forestal per imprudència.

Els Bombers van aconseguir estabilitzar l'incendi en una zona de massa forestal envoltada per camps de conreu erms al coll de l'Alba, a Tortosa (Baix Ebre), a tocar d'un parc eòlic. Prop d'un centenar de bombers hi van treballar des de les 10 hores per controlar el perímetre del foc, que va afectar 88 hectàrees, la majoria (80%) dins de l'espai natural de la serra de Cardó-Boix. Des del primer moment, la principal hipòtesi dels Agents Rurals era que l'incendi hauria començat per la crema de restes vegetals en una finca propera que incomplia les mesures obligatòries de prevenció d'incendis. De fet, a la zona d'inici de foc van trobar-hi "evidències d'una possible activitat humana". "El dia permetia fer-les, però les mesures de precaució obligatòries no les han complert. Això, segurament, ha estat la causa", va anticipar el cap d'àrea regional del cos a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia.

Les flames es van estendre pel barranc del Racó de l'Ermità molt ràpidament i van generar una gran fumera visible. Els Bombers van necessitar 56 dotacions terrestres i quatre d'aèries per controlar les flames i van tenir problemes per accedir-hi. A partir del migdia, el vent de marinada ha empès el foc cap al nord i l'oest i cap al vespre les flames es podrien reforçar pel vent de mestral. També es van haver d'evacuar sis persones de dues masies properes i els treballadors de la central eòlica propera. Amb tot, l'incendi no va afectar cap nucli habitat.

Imatge de l'evolució de l'incendi del coll de l'Alba de Tortosa aquest dimarts a la tarda, amb el vent de marinada empenyent les flames i el fum.

Detingut el presumpte autor de l'incendi

Els Agents Rurals, en aquest sentit, admeten que el titular de l'activitat hauria comunicat aquesta crema i tindria permís per fer-la, tot i que més tard han precisat que les condicions sota les quals s'estava fent aquesta crema no s'ajustaven a la normativa. Durant el matí, el telèfon d’emergències CAT112 ha rebut més de 150 trucades de ciutadans que alertaven d’aquest incendi.

stats