Per pa i per sal

Establiments pioners

El pastís és una recepta senzilla que podreu menjar freda o calenta

Pasteló de bacallà, una recepta senzilla que podreu menjar freda o calenta.
3 min

PalmaLa fonda dels meus repadrins fou construïda l’any 1913. Aquell mateix any, ell, que era comerciant i sembrador d’arbres, va ser un dels que promogueren la primera fira del poble. Des de llavors, el dia abans de la fira arribaven els marxandets, que omplien la fonda fins al límit de la seva capacitat. Una gernació de firaires que arribaven d’aquí i d’allà per trastocar durant dos dies la placidesa habitual de la vila. En aquest rebombori, la casa canviava de fesomia, s’omplia de gent i d’artefactes de tota mena. Els mateixos habitants de la casa cedien els seu llits, que eren ocupats pels externs. Fins i tot el meu padrí, el més petit dels fills, era enviat a dormir a la pallissa, al costat de les bèsties.

Aviat la fonda ocupà un espai important a la vida cultural del poble. Hi havia ball amb orquestra i també s’hi podia veure cinema mut o menjar gelat en els dies d’estiu. Com que la repadrina era una bona cuinera, elaborava amb destresa els plats més tradicionals i de temporada. A ca seva hi solien fer parada els comerciants que adesiara s’hi aturaven, provinents de Muro o sa Pobla. A través d’ells li arribaven anguiles o arròs bomba de l’Albufera. Abans de l’arribada de la cultura del restaurant tal com la coneixem avui, les fondes eren espais on la gent podia trobar allotjament bàsic i un plat a taula. Generalment, el comensal compartia el mateix menú que la família que governava la casa, cuina senzilla, tradicional i de cada dia. Excepcionalment, per petició d’alguns clients i per festes es feien plats especials. Tanmateix, l’anar i venir de gent de diferents punts de l’illa va permetre l’intercanvi i comerç d’ingredients i de receptes. En el cas de les fondes dels pobles costaners i l’arribada dels primers turistes, el fenomen fou major per l’assimilació de les receptes de fora.

Destinació de vacances

Els inicis del turisme a Mallorca es remunten als segles XIX i XX, quan l’illa començà a guanyar popularitat com a destinació de vacances. El clima mediterrani i les platges d’arena blanca serien un gran atractiu per als viatgers del nord d’Europa. És en aquest context quan alguns dels hostals dels pobles costaners començaren a desenvolupar-se i a engrandir-se, sovint de manera intuïtiva i a partir de la creixent necessitat. Aquest és el cas de l’Hostal de Cas Bombu. En El receptari de Cas Bombu, cèlebres receptes de cuiners i afamats pastissers per a l’ús de Cas Bombu des de 1909 (Documenta Balear, 2019) s’hi descriu l’evolució d’un petit negoci de Cala Rajada que començà servint cafès per després fer dinars per als mariners que hi anaven. A poc a poc, el negoci s’anà ampliant i hi posaren forn i una botiga on venien tabac i altres productes. La popularitat de la saviesa culinària del local s’escampà arreu de l’illa i traspassà fronteres. Gràcies a la transcripció de les receptes que feren uns capellans, clients fidels, podem gaudir avui d’aquest tresor gastronòmic. Entre les seves pàgines desfilen un seguit de receptes en què el peix, com a bon producte local, és el gran protagonista. La influència estrangera, tanmateix, es fa palesa en gran part del receptari. Així, llegim plats tan reveladors com les perdius a l’anglesa, bacallà a la Borgonya, omelette soufflé, crema Boer o bescuits a la Richelieu. La llagosta a la Bomba, la més secreta de les receptes, revelada finalment en el llibre, em sembla d’una inventiva sublim, un autèntic mar i muntanya que vull provar de fer qualque dia.

Com a homenatge a la seva cuina (actualment és un hostal familiar sense servei de restaurant), m’he atrevit amb el pasteló de bacallà, una recepta senzilla que podreu menjar freda o calenta. Esper que sigui del vostre gust.

Pasteló de bacallà

Escaldarem el bacallà i l’esmicolarem. Tallarem la ceba a quadrats molt petits i la mesclarem amb el peix i amb el julivert picat. Hi abocarem oli de manera generosa i ho tremparem bé. Ho reservarem.

Bullirem les patates i les passarem per un passapuré. Les salpebrarem. Farem un allioli amb un ou sencer i dos vermells, l’oli i l’all. En reservarem unes 3-4 cullerades i mesclarem la resta de l’allioli amb les patates.

Pujarem els dos blancs d’ou que ens han sobrat fins que els tinguem a punt de neu. Els abocarem a la mescla de patata i els mesclarem amb moviments de baix a dalt procurant que no perdi textura.

Embolicarem un motlle desmuntable amb paper de forn. Farem un sostre amb la meitat de la patata. Després hi posarem el bacallà i el taparem amb la resta de patata que ens quedava. Ho aplanarem bé i acabarem pintant amb l’allioli que havíem reservat.

Ho enfornarem a 180 ºC uns 30 minuts o fins que vegem que ha format una crosta daurada. Deixarem que refredi abans de desemmotllar-lo.

El podeu fer amb un altre peix. També podeu emprar una greixonera untada de saïm o oli en lloc d’un motlle.

Ingredients

l 1 kg de patates 

l 800 gr bacallà 

l 1 ceba tendra 

l julivert

l 3 ous 

l 1 all 

l 250 ml oli

l sal, oli, pebre bo

stats