Estafes per internet

Estafadors en català: dels comptes de mems a les estafes per internet

Els Mossos han rebut cinc denúncies contra els estafadors d'El Racó de l'Hipòlit, que acumulen moltes més víctimes

A.L. / M.C.
5 min
Un directe des d'un hotel de luxe

BarcelonaUn noi tímid, de Ripoll, que es passava el dia jugant a tenis i a bàsquet fins que va descobrir el World of Warcraft, un videojoc de rol. Tenia 14 anys i algunes persones que el coneixen expliquen que aquella "addicció" va ser el preludi de tot el que ha vingut. L’obsessionava tenir la quantitat més gran de diners (virtuals). Fins i tot es va colar en comptes d'altres jugadors per robar en aquesta caixa virtual. Va ser el seu debut. Es diu G.G., va anar a la universitat a Girona per estudiar educació física i va deixar enrere l’entorn de Ripoll i la timidesa: va obrir un canal de YouTube, La Triple G, en què feia reptes visibles i cridaners (com menjar-se coses estranyes) per aconseguir visites. És a dir, diners. Però no va tenir èxit i a les classes d’educació física va conèixer A.L. Plegats, van descobrir que les estafes eren més rendibles. 

Comptes amb molts seguidors

G.G. i el seu col·laborador A.L., a qui els Mossos d’Esquadra estan investigant, van comprar comptes que tenien centenars de milers de seguidors, alguns de mems. Un cop tenien una audiència potencial tan alta, suggerien inversions i donaven consells per guanyar diners. Redirigien les persones que els mostraven interès a canals de Telegram privats en què els feien pagar unes quantitats a canvi d’aquesta informació. Els que hi queien pagaven una quota inicial que podia ser de 250 euros i, a través de plataformes d’inversió com T4trade, obtenien beneficis. Això ho aprofitaven els estafadors per suggerir noves inversions i redirigir els usuaris a canals VIP en què s’havien de pagar quantitats més altes, com 500 o 1.000 euros. De sobte, la sort s’acabava. Els participants que havien invertit ho acabaven perdent tot. Moltes de les estafes digitals funcionen així. Els estafadors dirigeixen els usuaris a brokers (grans inversors), molts cops domiciliats a paradisos fiscals, i els usuaris acaben perdent tot el que havien invertit. Els promotors s’enduen part del que perden.  

A vegades el frau, tal com relata un dels afectats, estava vinculat al món de les apostes esportives. Per exemple, en un cas, a través del compte El Racó de l’Hipòlit, es va animar a apostar en un partit de la lliga de l'Equador. L’administrador va instar a apostar a la victòria d’un dels dos equips, incentivant la participació assegurant que sortejaria 50 premis de 500 euros entre els participants. A última hora, el partit va acabar en empat i no hi va haver cap sorteig. Tot era fictici. Si la gent acceptava participar en alguna aposta, se l'obligava a pagar quantitats més altes, per exemple 50 euros, per accedir a un següent nivell: "Estem parlant d’un pacte entre cavallers, l’incompliment per part teva podria tenir conseqüències legals", amenaçava. 

El missatge per accedir al grup

Com van arribar a tenir, però, el control d'El Racó de l’Hipòlit, un dels comptes de mems més populars en català? L’ARA ha pogut parlar amb el creador i antic propietari. El 2022 va començar a considerar ofertes per vendre’s el compte i els investigats li van escriure per xarxes. "Tenien molta pressa", recorda. La xifra acordada: 20.000 euros. Ell no sap ni qui l'hi va comprar ni per què el volien. No va saber res d’ells fins que es van començar a presentar denúncies per estafa i el cas es va fer públic a les xarxes. Llavors algú li va fer caure el servei de WhatsApp i va perdre tots els missatges que incriminaven els compradors. 

Denúncies de famosos

El fet que alguns creadors de continguts com Lord Draugr o Gerryquerry destapessin la manera de procedir dels estafadors, que tenien 750.000 seguidors en comptes com Millonaire Humor, El Racó de l’Hipòlit o Mems de la Terra, va fer que haguessin de buscar nous perfils.

Durant els últims mesos, i a través de nous comptes com MillonarioStar –amb més de 47.000 seguidors–, han fet directes a Instagram des de Nova York i Dubai, en luxosos apartaments, des dels quals regalaven 50.000 euros. Per solidaritat. Milers de persones seguien la transmissió en què G.G. o A.L., amb un passamuntanyes, feien ostentació del seu nivell de vida. Alguns dels perfils teòricament agraciats amb aquests regals no tenen activitat. Passava el mateix des del compte Mems de la Terra 2. 

Els Mossos d’Esquadra han rebut cinc denúncies pels fets fins al moment. La quantitat defraudada no és gaire elevada, prop de 1.000 euros per cadascun dels implicats. No obstant això, la policia catalana creu que es tracta de la punta de l’iceberg d’una estafa molt més àmplia i que podria afectar moltíssima gent. Quatre de les cinc causes ja són als jutjats, que hauran de determinar si tiren endavant la investigació, mentre l’última segueix el seu curs a la unitat d’investigació de la comissaria de Sant Andreu.

Un directe des de Nova York
Un altre directe
Una captura d'un dels vídeos

Amenaces i assetjament

Al d’estafa, a més, se li han de sumar dos delictes més: amenaces i assetjament. Quan una de les denunciants va començar a aixecar la veu contra el que estava passant, G.G. va pagar diversos usuaris perquè anessin contra la noia. Als seus canals anunciava, per exemple, que pagaria als deu primers que l’amenacessin de mort, ja que es tractava d’una "pederasta". Dit i fet. Gent de tot el món, des de l’Argentina a Nova Caledònia, va passar a l’acció. "Et mataré", van arribar a dir-li. Algunes de les persones que van fer les amenaces després van penedir-se’n perquè van veure que no rebien diners a canvi i van acabar confirmant a les mateixes víctimes qui estava darrere la trama. A un noi de València que també ha denunciat a la Guàrdia Civil també el van amenaçar de mort. En aquest cas, G.G. oferia 230 euros a qui assetgés el noi perquè havia "violat i maltractat" la seva millor amiga. 

Aquestes no seran les úniques denúncies. L’ARA ha parlat amb més persones que van ser estafades des d’El Racó de l’Hipòlit o Mems de la Terra i que denunciaran durant els pròxims mesos. És el cas de dos germans que van perdre prop de 1.200 euros durant el 2021. La captació era sempre igual: per convèncer els usuaris l’administrador del compte feia sortejos –a priori ficticis– de grans quantitats de diners i alhora feia gala d’una vida luxosa. "Mostra això perquè tu ho vulguis", relata una de les víctimes. Estan realment en aquests destins paradisíacs? Segons fonts de l’entorn, G.G. actualment viu a Dubai.

Un altre testimoni va participar en les apostes esportives. Aquest home, empresari amb experiència, va començar a guanyar diners i va observar un patró que el va alertar: en les operacions petites els usuaris guanyaven diners, mentre que en les més grans ho perdien tot. Així que va canviar la seva manera d’invertir, no fent cas de les indicacions de l’administrador del canal de Telegram vinculat a El Racó de l’Hipòlit. La jugada li va sortir bé, però al cap de pocs minuts d’obtenir una xifra gens negligible de diners, van bombardejar-lo a tots els seus comptes de xarxes socials i correus electrònics, intentant suplantar la seva identitat, fins al punt d’haver d’anul·lar dues targetes de crèdit. "Va ser un malson. En un minut vaig rebre 20 correus que intentaven entrar al meu compte", relata. L’home ho va denunciar als Mossos d’Esquadra i, tot i que no té cap prova, creu que l’únic lligam amb el que li va passar és El Racó de l’Hipòlit.

stats