Nova onada de cinema valencià

Estimar per sentir-se a casa: 'L'àvia i el foraster'

El primer llargmetratge de Sergi Miralles, que pren com a protagonistes una costurera i un pakistanès, s'estrenarà el pròxim 13 de setembre

Nerea Pedrón

ValènciaUn viatge de tornada al poble que et va veure créixer. Una lluita contra una crisi identitària i de pertinença. Una dona que és modista, però que sobretot és mare, àvia i amiga. Aquest és el film L'àvia i el foraster, escrit, dirigit i produït pel valencià Sergi Miralles, que retrata l'amistat entre la Teresa (Neus Agulló), una dona de poble modista, i el Samir (Kandarp Mehta), un fruiter i també sastre que va haver d'emigrar del Pakistan.

El fil conductor d'aquesta història és l'Enric (Carles Francino), el net de la Teresa que torna al poble després de la mort inesperada de la seva àvia. "Sempre fem la broma, però pense que Enric és la meua versió millorada", diu Sergi Miralles. El director, natural de Pego, a la Marina Alta, reconeix que aquesta història té un caràcter autobiogràfic, basat en diverses vivències pròpies.

Cargando
No hay anuncios

Mentre l'Enric travessa una crisi vital a l'espera del naixement del seu fill, la pel·lícula recorda els últims moments de la vida de la Teresa. En aquesta etapa apareix el Samir, natural de Pakistan i encarregat d'una fruiteria del poble. Amb la intenció de cosir ell mateix el vestit de la seva filla per a les festes del poble, demana a la Teresa que li deixi la seva màquina de cosir.

"Ix una xenofòbia interioritzada, pròpia de la gent major de poble, totalment involuntària", explica el director. De la mateixa manera, afirma que el gènere de comèdia dramàtica en aquest film és útil per fer pensar a l'espectador sobre temes com la immigració i la discriminació.

Cargando
No hay anuncios

Construcció del poble valencià

"Si anem a fer ficció, anem a fer-ho del tot", defensa Miralles. La pel·lícula pren ubicació a Alcalà de la Serra, un poble imaginari que arrossega l'essència de la vida de poble amb un paisatge valencià. El rodatge s'ubica principalment a Algar de Palància, al Camp de Morvedre, on han fet partícips els habitants del municipi.

Cargando
No hay anuncios

De fet, un dels personatges principals, la Pura, està interpretat per Amparo Gascó, una veïna d'Algar. "No és actriu professional, però ser-ho era un dels seus somnis. A nosaltres ens va semblar que era perfecta per al paper", assegura el director.

Per a la producció d'aquest film hi ha hagut una col·laboració entre Aire de Cinema (València) i Alhena Production (Catalunya). A més, s'ha comptat amb la participació d'À Punt Mèdia, 3Cat i RTVE, per on també es retransmetrà el llargmetratge. A partir del 13 de setembre es podrà veure a la pantalla gran, amb un missatge contra el racisme i de reivindicació del poder de l'estima com a eina per crear una llar.