Meteorologia

L'estiu serà molt càlid i sec a les Balears

L'Aemet informa també que la primavera a les Illes ha estat la quarta més càlida des de fa 63 anys

La temperatura mitjana durant l'estiu podria arribar als 30 graus
Victòria Pons
21/06/2024
2 min

PalmaL’Agència Estatal de Meteorologia a Balears (Aemet) preveu un estiu càlid i sec, amb una temperatura més alta de l'habitual i amb menys precipitacions. De mitjana, la temperatura oscil·larà entre els 0,5 i 1 ºC per sobre dels 24 ºC, i es preveuen menys precipitacions que anys anteriors.

Durant tot l’estiu, la temperatura fluctuaran entre els 30 ºC de màxima i els 19 ºC de mínima; i es produiran onades de calor amb dies càlids i nits tropicals. Els mapes, segons l'Aemet, indiquen que dins el mes de juliol, agost i setembre, s’esperen menys plogudes de les habituals. Igualment avisen de la inestabilitat de la segona quinzena d’agost, que pot conduir a xàfecs i tempestes intenses acompanyades de possibles caps de fibló i trombes marines.

Primavera

La delegada territorial de l’Aemet, María José Guerrero, ha afirmat que la primavera ha estat "la quarta més càlida des de 1961 en totes les Illes, a excepció de Formentera, que ha estat normal”. Una prova d’aquesta afirmació és la del 7 d’abril que, amb una entrada d’aire càlid, es van batre rècords històrics amb temperatures de 33,4 ºC a Muro o 33,3 ºC a Sóller. A aquestes dades també s’hi ha d’afegir el registre de la primera nit tropical des de fa 81 anys a Lluc, amb una mínima de 20,7 ºC. Igualment la temperatura més alta es va registrar dia 18 de juny a Binissalem, amb 35 ºC, i la més baixa dia 13 de març, a Sant Joan de Llabritja, amb -1 ºC. 

La delegada territorial de l'Aemet, María José Guerrero

Tot i que s’esperava que les precipitacions fossin més notòries perquè “s’arrossega un dèficit des de la tardor”, les dades certifiquen que han estat “normals”. Durant aquesta estació han plogut 109 l/m2 (un 4% més que l’any anterior), amb març i abril al capdavant. Eivissa i Formentera han estat les illes amb més pluja acumulada, amb anomalies del 26% i 36%, respectivament. Dins aquestes precipitacions, hi ha hagut sis dies de pluja acompanyades de fang, fenomen que ha augmentat en els darrers anys. A més, s’han registrat tres dies de neu a la Serra per damunt dels 1.100 metres. 

L’aeroport de Son Sant Joan va registrar les precipitacions màximes diàries amb 71,9 l/m2, i va batre el rècord en 24 h per ser juny. En total, l’aeroport ha acumulat 106 l/m2, vuit vegades més de l'habitual. 

A curt termini

Els pronòstics a curt termini marquen que s’esperen precipitacions durant aquesta setmana, amb un valor mitjà més baix del que és normal i amb la presència de rissaga al port de Ciutadella. Dissabte s’espera que sigui assolellat, amb màximes de 30 ºC i diumenge que hi hagi una baixada de temperatura amb vent de nord i nord-est. A partir del 24 de juny les precipitacions seran inexistents i la temperatura anirà en ascens.  

Durant la vigília de Sant Juan s’espera que caigui algun ruixat, amb una temperatura que oscil·larà entre els 25 i 27 ºC. 

stats