L'estiu a les Illes serà molt càlid, però menys que l'anterior
L'Aemet preveu que els mesos de juny, juliol i agost plogui per damunt del valor habitual, que és de 40 litres per metre quadrat
PalmaL'estiu serà molt càlid i humit. Així ha resumit la previsió per als propers mesos la delegada de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), María José Guerrero, aquest dimarts en una roda de premsa. Tot i que astronòmicament l'estació començarà el 21 de juny, les temperatures estiuenques s'instal·laran a les Balears a partir d'aquest dijous, quan hagi passat la DANA que està a punt de descarregar fins a 50 litres per metre quadrat a certs punts de l'Arxipèlag.
Tot i que l'Aemet preveu que la temperatura mitjana del trimestre superi els valors mitjans habituals, de 24 graus, i que –per tant– l'estiu sigui molt càlid, María José Guerrero ja ha avançat que possiblement no ho sigui tant com l'anterior, atès que "cap estiu és igual que l'anterior". En aquest sentit, ha explicat que encara no és possible saber si, com va passar el 2022, s'encadenaran les onades de calor o les temperatures elevades s'estendran més en el temps.
Pel que fa a les precipitacions, la delegada de l'Aemet a les Illes ha assenyalat que s'espera que l'estiu sigui plujós: si bé les precipitacions mitjanes solen ser de 40 litres per metre quadrat, enguany la previsió és que se superi aquesta xifra. Aquesta tendència es concentrarà especialment fins a acabar el mes de juny, mentre que al juliol les pluges seran més escasses. Finalment, a l'agost també es tornarà a percebre un augment significatiu de les precipitacions.
Amb tot, Guerrero ha explicat que durant la primera part de l'estiu les tempestes seran "més dèbils, acompanyades de fang i pols en suspensió", ha indicat la delegada. En canvi, a la segona part, més càlida, s'espera que siguin "de caràcter torrencial, de més llarga duració, vent i caps de fibló", ha afegit.
La sisena primavera més càlida
Pel que fa a la primavera que està a punt d'acabar, la delegada d'Aemet ha indicat que ha estat la sisena més càlida des del 1961. Concretament, la temperatura mitjana ha estat de 15,7 °C, amb una anomalia de 0,8 °C per damunt. Per mesos, el més càlid ha estat març, seguit d'abril i maig. Les temperatures més elevades es van assolir l'abril, amb 33,7 °C a Llucmajor, rècord en el municipi des del 1975.
Durant el trimestre, a més, es va registrar una nit tropical a Pollença i una altra a l'estació de Portopi, mentre que l'habitual és que no n'hi hagi. En canvi, la temperatura més baixa va ser el 5 de març, a Escorca, amb -3,9 °C. Pel que fa a les precipitacions, l'Aemet considera que aquesta estació ha estat seca: ha plogut un 39% menys dels valors normals.