Societat18/09/2020

L'estiu deixa xifres rècord de temperatura a les Balears

La delegació territorial de l'Aemet ha presentat un balanç dels darrers mesos i les previsions per a la tardor

T. Riera
i T. Riera

PalmaCom cada any, la delegació territorial de les Illes Balears de l'Aemet ha oferit un balanç de l'estiu; ha presentat també les previsions climatològiques per a la tardor. Després d'uns mesos que han deixat temperatures rècord, es presenta una tardor càlida i amb precipitacions normals o lleugerament inferiors.

Aquest estiu ha estat calorós, amb una mitjana de temperatura de 24,6ºC. Al juny i juliol, la temperatura es mantingué per sobre dels valors normals, sobretot durant l'onada de calor provocada per una entrada d'aire africà que entre el 27 de juliol i l'1 d'agost afectà Mallorca. Durant aquests dies, en alguns punts de l'illa se superaren els 40ºC. De fet, es registraren xifres rècord en indrets com Binissalem (40,9ºC), Llucmajor (40,6ºC) i l'aeroport de Palma (40,6ºC). La resta del mes d'agost, la temperatura es mantingué per damunt dels valors normals, però sense arribar als nivells de l'onada de calor. Es registraren 38,8ºC al Mercadal i 38,2ºC a Ciutadella, per exemple.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la temperatura mínima, la més alta es va registrar a Mallorca el 30 de juliol amb 27,5ºC a Palma, que igualà el rècord anterior de 2003. A Menorca, l'11 d'agost a la Mola el termòmetre marcà una mínima de 26ºC; a Eivissa el 21 d'agost, 24,9ºC, i a Formentera, 25,9ºC.

Respecte de les precipitacions, ha estat un estiu plujós en què s'han superat en un 54% els valors normals. Si s'analitza per illes, a Mallorca plogué un 67% més del que és habitual; a Menorca, un 7% més, i a Eivissa, l'excepció, un 40% menys del que hi és comú. Durant aquesta estació han plogut 61 l/m2, mentre que el normal és que plogui uns 40 l/m2. El juny va ser el mes més plujós, quasi el triple del que és habitual.

Cargando
No hay anuncios

Cal destacar, sobretot a l'illa de Mallorca, que aquest estiu s'han patit dos fenòmens com el cap de fibló i la DANA, que han augmentat aquestes xifres i han protagonitzat el gruix de les plogudes de l'estiu.

Durant el cap de fibló que assolà Mallorca el 29 d'agost, l'estació de Banyalbufar va registrar una ratxa màxima de vent de 171 km/h. No obstant això, les anàlisis de l'Aemet indiquen que es podria haver arribat a valors de 190 km/h, fet que col·loca el temporal en la categoria EF2 (179-218 km/h). Altres ratxes registrades dia 29 d'agost varen ser: 91 km/h a la serra d'Alfàbia, 86 km/h a Campos i 75 km/h al far de Capdepera.

Cargando
No hay anuncios

La DANA, per part seva, afectà les Balears entre el 7 i l'11 de setembre. Les pluges torrencials d'aquells dies deixaren 120 l/m2 a Calvià (75 dels quals caigueren en 1 hora), 95 a Andratx i 92,1 a Llucmajor. Entre aquests dies, a Menorca es recolliren 31 l/m2 a Ciutadella i 28,8 l/m2 al Mercadal. A les Pitiüses, 62 l/m2 a l'aeroport i 35,2 l/m2 a Formentera.

Tardor càlida i amb precipitacions normals

Enguany la tardor començarà el 22 de setembre a les 15.31 h. L'Aemet pronostica que en els pròxims tres mesos es registrarà una temperatura més alta del que és habitual. La tendència que s'espera és que baixi progressivament, encara que tot apunta que els valors superaran els 15ºC de mitjana. Pel que fa a les precipitacions, durant aquest trimestre sol ploure una mitjana de 218 l/m2. Les previsions assenyalen que els valors d'enguany s'acostin a aquesta xifra.

Cargando
No hay anuncios

La tardor és una estació que comprèn dues fases, apunta la delegada territorial de l'Aemet a les Illes Balears, María José Guerrero Trujillo. En la primera fase, marcada per la transició de l'estiu, s'intercalen situacions anticiclòniques amb pertorbacions de temps advers. Això provocarà que durant la primera meitat de la tardor siguin habituals els dies assolellats amb vent suau, amb presència puntual de dies ennigulats amb possibles tempestes fortes molt localitzades que poden dur plogudes torrencials, calabruix, tornados, trombes marines o caps de fibló.

En la segona part de la tardor, els dies ennigulats i la pluja s'aniran convertint en la tònica habitual. Les pluges seran més generals i menys intenses, i hi podrà haver alguna gelada o nevada als cims que anunciarà l'arribada de l'hivern.

Cargando
No hay anuncios

.