Les Balears tindran vuit restaurants amb estrella Michelin el 2020

Les darreres incorporacions a la llista han estat el restaurant Voro, de Canyamel, i Es Tragón, de Sant Antoni de Portmany

Trinitat Gilbert/ Ara Balears
21/11/2019
3 min

Palma/ BarcelonaLes Illes Balears tindran vuit restaurants amb estrella Michelin durant el 2020. El restaurant Voro, situat a Canyamel, ha estat el darrer a sumar-se a una llista que completen el Zaranda (Calvià), l'Andreu Genestra (Capdepera), Es Racó d'Es Teix (Deià), l'Adrián Quetglas (Palma), Es Fum (Calvià), la Maca de Castro (Alcúdia) i el restaurant Es Tragón de Sant Antoni de Portmany.

El restaurant Voro ofereix una proposta gastronòmica atrevida, emocionant, llaminera i intensa dissenyada pel xef Álvaro Salazar i basada en dos menús degustació (Voro, 11 serveis i Devoro, 15 serveis) que evolucionen de manera constant. A més, el servei disposa d'una carta de vins amb 200 referències de l'Estat i internacionals. Els productes de temporada, especialment de Balears, el mercat i la temporalitat marquen la composició dels seus plats fonamentats en el sabor i la textura. Una experiència sensorial inoblidable.

Pel que fa a Es Tragón, el primer restaurant pitiús guardonat amb una estrella Michelin, és un restaurant arrelat en la tradició. Es defineixen com una experiència original, genuïna i humana, transmetent l'essència d'Es Tragón i ampliant la imatgeria dels sabors.

Cal recordar que durant el 2019 les Illes tenien deu estrelles Michelin, però el tancament i canvi d'ubicació de dos restaurants (El Bou, de Tomeu Caldentey, i l'Argos, d'Álvaro Salazar) ha reduït el nombre d'estrelles. Un any més, Menorca i Formentera queden fora de la mirada dels inspectors Michelin.

Un dels protagonistes de la nit dels Michelin ha estat el cuiner català, i jurat de MasterCheff Jordi Cruz. El cuiner de Manresa ha aconseguit dues estrelles pel restaurant Angle, situat dins de l’Hotel Cram de Barcelona. L'altre gran protagonista de la vetllada ha esta el xef Jesús Sánchez (55 anys) del restaurant Cenador de Amós, situat a la població de Villaverde de Pontones (Cantàbria), que ha aconseguit alçar-se amb el màxim guardó de la guia Michelin: les tres estrelles.

El cuiner Jordi Cruz, treballant a l'Àbac

L'Angle és el restaurant que el cuiner de Manresa va decidir traslladar del Món Sant Benet al Cram de Barcelona quan va acceptar ser cap de cuina del restaurant Àbac. "Fins llavors anava i tornava d'un lloc a un altre i, malgrat el temps de carretera, reconec que m'anava bé per pensar. Però, al final, era assenyat tenir els dos restaurants a prop, les dues feines", diu Cruz. Entre els plats de l'Àngle i l'Àbac sempre hi ha hagut una connexió, com en el cas del famós gelat dins d'un pintallavis –el personal de l’Angle sempre ha dit que Cruz va crear allà.

Un homenatge a l'avi

Per la seva banda, el Cenador de Amós, inaugurat el 1993, és l'homenatge que el xef Jesús Sánchez fa al seu avi, de nom Amós. D'aquí que alguns dels plats portin també el seu nom, com ara la truita Amós, que, malgrat el nom, té forma de bombó, i és en boca quan es nota el gust de la clàssica truita. "Aquest any hem rebut unes quantes visites dels inspectors de la guia Michelin, però no ens n'esperàvem res, perquè l'any passat també en vam rebre bastantes", afirmava l'assistent del cuiner i cap de comunicació del restaurant, Lula Gómez de Cospedal.

El cas és que el cuiner, format a França i a l'estat, incorpora a la seva cuina les tècniques més avantguardistes ("innovadores", com reconeixia ahir a la nit Gómez de Cospedal), però sempre partint de la cuina tradicional. "El producte de proximitat i de temporada és la nostra base. D'aquí que l'anxova de Cantàbria sigui la protagonista de l'experiència al nostre restaurant”, afegia l'assistent. Altres plats de què El Cenador se n'enorgulleix és la versió pròpia del lluç amb salsa verda –"és un clàssic que sempre evolucionem"– o el mero amb mantega d'algues.

Entre les curiositats del restaurant hi ha el fet que al cap d'anys d'haver inaugurat, el 1995, va aconseguir la primera estrella. Enguany, 24 anys després, aconsegueix el podi més alt de la guia vermella, el tres estrelles, que comporta prestigi, reconeixement, però també omplir les taules del restaurant durant anys i anys.

stats