Un estudi defensa tornar a l'horari GMT i suprimir l'horari d'estiu

La investigació defensa que agreuja les hores de calor i no beneficia la població

Entre una posta de sol a Maó i una a Galícia pot passar gairebé una hora i, per això, les Balears volen un horari propi.
Efe
30/07/2017
3 min

MadridUna investigació de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) demostra que "el fus horari incorrecte" que té l'estat espanyol des de 1940, juntament amb l'avançament del rellotge a l'estiu, "agreuja les hores de calor" que pateixen els espanyols i provoca "consums màxims d'electricitat" per l'aire condicionat.

"Proposam a la Unió Europea que no tots els països avancin l'hora a l'estiu i que ens donin l'opció de no fer-ho perquè no ens beneficia", assenyala en una entrevista amb EFE l'autor de l'estudi, el professor del departament d'Enginyeria d'Organització José María Fernández-Crehuet.

Les seves conclusions foren presentades en el Congrés internacional sobre l'ús del temps, que es va dur a terme recentment a la UPM i en què van participar 34 països. "Hauríem d'estar a l'hora GMT, del meridià que passa per la Península, el de Greenwich, com Portugal i el Regne Unit", afirma l'investigador, per a qui aquest debat és sobre "si volem més llum al matí o a l'horabaixa".

L'any 1940, amb la dictadura franquista, l'estat espanyol va avançar l'hora per unificar-la amb la de l'Alemanya nazi i, tot i que havia de ser una mesura transitòria, la Península i les Balears mai no van tornar a tenir la mateixa hora que el Regne Unit o Portugal.

Per això, explica el professor, l'estat espanyol pateix un "desfasament" d'una hora tot l'any i de dues hores a l'estiu. "I aquestes dues hores més de llum, aproximadament, són de l'horabaixa. Tenim temperatures massa altes fins ben entrada la nit", explica abans de defensar tornar al fus GMT o, almenys, que Espanya no avanci el rellotge a l'estiu.

"S'ha d'evitar tanta calor fins tan tard perquè totes les activitats a l'aire lliure es deixen per a més tard i, amb tanta calor, no en podem gaudir: ens tancam amb l'aire condicionat fins que refresca i podem sortir". Si l'estat espanyol no avançàs el rellotge estiuenc, "es faria de nit una hora abans i refrescaria una mica abans, cosa que permetria uns hàbits de vida més saludables", assegura.

Així, es mantindria tot l'any una diferència d'una hora respecte a la que correspon a l'estat espanyol durant els set mesos en què hi ha més hores de llum, des de finals de març fins a finals d'octubre. "Si tornàssim a l'hora que geogràficament ens correspon, la GMT, es faria de dia i de nit una mica abans. Ens aniríem a dormir més aviat i dormiríem més", un canvi de ritme que afavoriria tant la productivitat com la conciliació laboral i familiar, assenyala.

Després del pacte entre el PSOE i Ciutadans que recollí aquest punt l'any passat, el PP el va incloure al seu programa electoral i va presentar una proposició no de llei al Congrés en què instava el Govern a realitzar "estudis socioeconòmics" sobre la incidència que tindria tornar al fus GMT.

"Encara no s'ha fet aquest informe, l'estam esperant", continua l'investigador, que no veu inconvenients ni per a l'activitat empresarial i comercial ni tampoc per al turisme. "Com que tenim el fus canviat, quan nosaltres dinam la resta dels europeus està treballant i a la inversa, quan ells esmorzen nosaltres treballam. Amb això perdem tres hores de comerç diari, perquè ells dinen a les 12 h i nosaltres a les 14 o les 15 h. Amb aquesta correcció coincidiríem més en les hores d'oficina amb ells", explica.

Tampoc afectaria el turisme. "Quan un estranger ve a Espanya continua fent el seu horari de menjades i son. Per això a moltes zones de costa es pot dinar a les 13 h i sopar a les 20 h, per atendre aquests clients", conclou l'investigador.

stats