Emaya presenta un estudi per millorar el tractament de la matèria orgànica a Palma
L'objectiu de l'estudi és implantar polítiques per aprofitar al màxim les matèries primeres contingudes als residus, reciclar-les i obtenir compost i biogàs
PalmaLa regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, presidenta d'Emaya, ha presentat aquest dillluns un estudi d'alternatives de gestió municipal dels residus a Palma, realitzat per la consultoria Dabar Ingenieros i Genial Global Energy.
D'acord amb les conclusions de l'estudi existeixen opcions viables des del punt de vista tecnològic per millorar el tractament de la matèria orgànica i el rebuig a Palma i afavorir així la salut i el medi ambient. L'opció més rendible i més sostenible és el tractament complet de la matèria orgànica recollida separadament, amb la matèria orgànica continguda a la fracció resta i la recuperació material d'aquesta fracció. A més, és l'opció que més facilita el compliment de la normativa sobre residus.
Així, la matèria del contenidor marró i gris es recolliria de manera separada i rebria també un tractament diferenciat. Emaya informa que com a resultat d'aquestes dues línies de tractament s'obtindria biogàs, compost, materials reciclables i rebuig.
L'estudi va ser encarregat per Emaya fa uns mesos, quan l'empresa va començar a planificar la implantació del contenidor per a la recollida de matèria orgànica a la ciutat. El sistema triat per a aquesta recollida és el de contenidor tancat, amb obertura amb un sistema de targeta, perquè sigui utilitzat per a les persones que es vulguin adherir voluntàriament al sistema i perquè en el futur es puguin implantar incentius econòmics als participants.
Segons les estimacions, aquest sistema podria suposar per a Palma un estalvi del 20-30% amb relació al cost actual de la incineració.
La reducció dels materials a incinerar, d'un mínim del 40%, suposa el corresponent estalvi de la taxa d'incineració (l'any 2017 Palma va pagar més de 26 milions d'euros).