Així serà l'estudi sobre immunitat al covid-19 que es farà a 5.000 illencs
L'Institut Nacional d'Estadística ja ha triat els ciutadans que citarà a partir de dimarts i dimecres es començaran a fer les proves
PalmaProp de 5.000 illencs formaran part del macroestudi estatal sobre el coronavirus que té com a objectiu veure el grau d'immunitat que hi ha als diferents territoris, segons ha informat aquest dilluns la consellera de Sanitat, Patrícia Gómez. Fa temps que s'esperava aquesta investigació. El govern d'Espanya havia anunciat el 7 d'abril que començaria a mitjan mes a tot l'estat espanyol. Els responsables de la Conselleria de Salut han comunicat en diferents ocasions que esperaven tenir una data concreta de començament. Finalment, serà aquest dimarts quan els illencs a qui ha triat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) començaran a rebre les cites perquè els prenguin les mostres per a les proves a partir de dimecres. Tot seguit te n'explicam cinc claus bàsiques:
Quin és l'objectiu de l'estudi?
La investigació pretén saber el percentatge de població que ha desenvolupat anticossos davant del coronavirus, cosa que es coneix com a seroprevalença, i que, per tant, en podria ser immune, com a mínim en part. Això permetrà conèixer el grau d'immunitat al covid-19 en els diferents territoris de les Balears i d'Espanya i tenir dades de l'afectació de la malaltia, segons l'edat i el sexe, que es tenen en compte per triar els qui es faran la prova.
Quan i on es farà?
Fonts de la Conselleria de Salut han concretat a l'ARA Balears que aquest dimarts se citarà la majoria de les persones triades per l'INE i dimecres es començaran a fer les extraccions de mostres a les unitats bàsiques de salut. Aquests darrers dies s'han preparat els professionals, el material i la logística, segons ha informat el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz.
Qui participarà en l'estudi?
Concretament, hi participaran 4.934 persones: 2.497 de Mallorca, 973 de Menorca, 1.014 d'Eivissa i 450 de Formentera. D'entrada, la Conselleria havia dit que serien 2.500, però finalment l'estudi es farà al doble de persones que no s'havia plantejat. L'INE ha triat els participants a l'atzar però amb condicionants: la mostra s'ha fet perquè sigui representativa segons el pes demogràfic de cada població, edat i sexe. O sigui: s'analitzaran una mateixa proporció d'homes, dones, joves, grans i habitants de cada municipi que la que hi ha a les Illes Balears. Participar-hi és voluntari; si algú citat no vol fer-ho, pot declinar que li facin la prova.
Com es durà a terme?
Es faran proves a les mateixes persones en tres moments diferents -deixant passar 21 dies entre cada una- per comprovar si tenen anticossos i, si n'és el cas, si el virus s'ha encomanat a la seva família. D'entrada, s'havia dit que es farien només dues onades, però finalment seran tres, i així es podrà veure millor com evoluciona el virus.
Qui recollirà les mostres i farà les proves?
Els encarregats de fer les proves seran equips de tres professionals d'Atenció Primària a les unitats de salut. A cada equip hi haurà un metge, un infermer i un administratiu. Prendran mostres de sang dels capil·lars -amb una punxada molt superficial, com la que es fa un diabètic per comprovar el nivell de sucre-, i també prendran mostres de sang de les venes per poder fer estudis més avançats. Javier Arranz diu que també "es valorarà" si es faran proves PCR, tot i que per ara el projecte se centra en els anticossos.