Fabricació de rajoles

Un projecte investiga la viabilitat de l'ús d'escòries en la producció de rajoles

Les actuacions previstes en aquesta iniciativa són la investigació referent a la formulació de ciment activat alcalinament a partir d’escòries d’incineració

Fàbrica rajoles
ARA Balears
03/04/2023
2 min

PalmaUn projecte estudia la viabilitat de l'ús d'escòries en la producció de rajoles. Huguet Rajoles Hidràuliques ha rebut un ajut provinent de l'Impost de Turisme Sostenible per conèixer la possibilitat de l'ús d'aquests residus. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han visitat aquest dilluns les instal·lacions d’Huguet Rajoles Hidràuliques, on s’està duent a terme un projecte d’investigació per formular ciment activat a partir de les escòries generades a les plantes incineradores de residus sòlids urbans de Mallorca.

Aquesta actuació ha estat subvencionada amb 30.000 euros provinents de la convocatòria de subvencions per impulsar l’economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina, finançades a través del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Mir ha remarcat la importància d’un projecte com aquest, "que pot esdevenir pioner a l’hora de donar un altre ús a les escòries dels residus sòlids urbans a les Illes Balears". El conseller ha subratllat que "és cabdal demostrar que l’economia circular també diversifica a través de la investigació, una eina clau per assolir uns processos més sostenibles i respectuosos amb la nostra terra".

Les actuacions previstes en el projecte són la investigació referent a la formulació de ciment activat alcalinament a partir d’escòries d’incineració; la formulació de morter i formigó amb ciment activat alcalinament formulat amb escòries d’incineració, i l’estudi d’escalabilitat i producció de rajoles, prefabricats i/o rentadors obtinguts amb morter i formigó formulats amb ciment activat alcalinament.

En total, la convocatòria, dotada amb 1,3 milions d’euros, ha subvencionat 14 projectes per valor d’1.027.140,37 euros i inclou cinc categories. En la primera, reutilització de productes, s’han subvencionat tres projectes, igual que en la destinada a la preparació per a la reutilització de residus. Pel que fa a la de compostatge i altres processos de transformació biològica, s’han atorgat subvencions a dos projectes, mentre que en la categoria de reciclatge de residus se n’han atorgat tres. Per acabar, tres actuacions estan subvencionades per desenvolupar projectes d'R+D+i en matèria de residus en el marc de l'economia circular.

Durant aquesta presentació, el director general ha aprofitat per anunciar que el Govern impulsa una expressió d’interès per fomentar l’economia circular en l’àmbit de l’empresa com a instrument per a la recuperació. L’objectiu és recopilar la informació que permeti la definició i el desenvolupament de les línies estratègiques d’actuació subvencionables per al foment de l’economia circular en l’àmbit de l’empresa. Les persones interessades podran presentar propostes des d’aquest dilluns i fins dia 23 d’abril de 2023 a través de residus.caib.es.

stats