Palma4.203 estudiants de Batxillerat i alumnes que s'hi han presentat per millorar la nota han començat aquest dimarts la selectivitat a les Balears sense cap incidència, tal com ha assegurat la vicerectora d'Estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Rosabel Rodríguez. "La sensació entre el professorat és bona, i és molt positiu que no hi hagi hagut cap contratemps", ha dit Rodríguez, en referència que en altres convocatòries alguna errada humana ha entorpit les proves. Concretament, a Mallorca s'hi han matriculat 3.351 alumnes, 2.405 a Palma, 468 a Inca i 478 a Manacor; a Menorca, 400 estudiants; a Eivissa, 443 i a Formentera, tan sols nou persones. Les proves de la selectivitat continuaran aquest dimecres 12 i dijous 13 de juny, mentre que la convocatòria extraordinària serà el mes de juliol, entre els dies 9, 10 i 11.
Andrea Femenias vol estudiar un grau en Administració d'Empreses a Madrid, i explica a l'ARA Balears que en un primer moment ha estat molt nerviosa perquè "és una experiència nova i mai no saps com anirà". En la seva opinió, l'organització de les proves "és molt bona", però creu que els professors que vigilen podrien ser una mica més simpàtics, atès que "per a nosaltres és un moment de molts de nervis". D'altra banda, Blanca Ferriol, que té intenció d'estudiar Relacions Laborals a la UIB, assegura que en cap moment ha estat nerviosa, al contrari. "Els professors han estat encantadors i l'examen m'ha semblat fàcil perquè és un repàs de tot el que hem fet durant el curs", diu. Així i tot, afirma que li ha faltat una mica de temps, fet que l'ha obligada a redactar pitjor les darreres respostes. Per la seva banda, Paula Llabrés és una de les persones que s'han presentat per millorar la nota, perquè diu que vol estudiar Odontologia i "es requereix més d'un 11 per accedir a la carrera", segons comenta. Llabrés considera que podria entrar en una universitat privada però prefereix anar a una pública, ja sigui a Salamanca, Madrid o Granada.
Altrament, Unai Arteche conta que el seu objectiu és estudiar Nàutica i Navegació Marítima a Barcelona. "No necessit una nota molt alta, i això m'ajuda a fer els exàmens perquè em resta pressió", diu. Els quatre estudiants coincideixen que valorar en tres dies tota la feina feta durant un any és "absurd", perquè "tothom pot tenir un mal dia". A més, expliquen que els ha costat molt tornar a estudiar després d'acabar el curs.
L'entrada a les aules ha estat a partir de les 8.45 h i els exàmens han començat a les 9 h. Els enunciats i protocols de les matèries (excepte els d'idiomes) s'han presentat en català, tot i que n'hi ha una versió traduïda al castellà per a les persones exemptes de català i per als alumnes que ho demanin. A més, per primera vegada, els alumnes han pogut fer un examen d'alemany i francès per pujar la mitjana. De la mateixa manera, els exàmens es poden respondre tant en català com en castellà, excepte en les matèries de Llengua i Literatura Catalana, Llengua i Literatura Castellana i de Primera Llengua Estrangera, que s'han de respondre en l'idioma que correspongui.
Horaris dels exàmens:
12 de juny
8.30 h Concentració als punts d’exàmens
8.45 h Entrada a les aules
9.00 h Llengua Catalana i Literatura II
10.30 h Descans
11.05 h Entrada a les aules
11.15 h Llatí II / Matemàtiques II
12.45 h Fi de la sessió
14.50 h Entrada a les aules
15.00 h Història de l’Art / Biologia
16.30 h Descans
17.05 h Entrada a les aules
17.15 h Francès II / Geografia / Geologia
18.45 h Fi de la sessió
13 de juny
8.30 h Concentració als punts d’exàmens
8.45 h Entrada a les aules
9.00 h Història d'Espanya
10.30 h Descans
11.05 h Entrada a les aules
11.15 h Fonaments de l'Art II / Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II
12.45 h Fi de la sessió
14.50 h Entrada a les aules
15.00 h Física / Història de la Filosofia
16.30 h Descans
17.05 h Entrada a les aules
17.15 h Disseny / Grec II
18.45 h Fi de la sessió