Ordre a casa
Societat21/02/2023

Evitar el Diògenes a casa és possible: t'expliquem com

L'acumulació de coses a casa és un fenomen molt habitual i lligat al desordre que, a més, ens distreu dels nostres objectius vitals

Jane E. Brody / The New York Times
i Jane E. Brody / The New York Times

Nova YorkMolts van aprofitar les llargues i solitàries hores dels confinaments del 2020 per buidar els calaixos, armaris i fins i tot rebosts de coses que acumulaven i a les quals no donaven ús des de feia anys. Al principi, jo estava entre aquestes persones; de fet, vaig arribar a desempallegar-me de vestits que ja no em quedaven bé i parells de sabates amb les quals ja no podia caminar. D'entrada em vaig sentir molt bé, però aviat vaig perdre l'interès per desfer-me de coses, bàsicament perquè em faltava energia física i mental per encarregar-me de tot el que encara omplia els armaris. A més, després de 55 anys de viure a la mateixa casa, hi havia molta cosa que podia ser rebutjada, un nombre gairebé infinit. Envejava les persones que poden desfer-se de moltes coses i reciclar o llençar a les escombraries articles que ja no els són útils. Però fa poc vaig tenir un accident a casa que ho va canviar tot: una canonada que tenia una fuga em va deixar xop el soterrani, l'espai on durant dècades vaig acumular tot allò que no utilitzava. No vaig tenir més remei que passar a l'acció, perquè no hi ha res com una crisi, sigui petita o gran, per obligar-nos a lluitar contra l'acumulació inimaginable de coses que tenim a casa.

Els que anem omplint les àrees d'emmagatzematge mentre mantenim els espais de la vida quotidiana ordenats no som acumuladors, una categoria que fins i tot té diagnòstic psiquiàtric. Però també tenim les nostres coses, com l'estrès crònic i repetit que provoca buscar un document important entre una pila de documents o quan ens afanyem a baixar les moltes escombraries acumulades abans que arribin visites a casa. Això sense parlar del risc d'ensopegar amb objectes que no estan al lloc que els correspon. A més, el desordre distreu i et roba l'atenció de pensaments i feines que valen la pena, consumeix temps i energia i disminueix la productivitat. Fins i tot un estudi del 2015 de la Universitat Saint Lawrence va determinar que una habitació desendreçada està lligada amb dormir malament.

Cargando
No hay anuncios

La càrrega del desordre ni tan sols acaba quan morim. Quan el meu amic Michael i els seus germans van netejar la casa de la seva mare de 92 anys després de la seva defunció, entre les moltes coses repetides que van trobar hi havia vuit flascons idèntics de mostassa, 60 llaunes de trossos de pinya, 72 rotllos de tovalloles de paper, 11 caminadors i quatre cadires de rodes. Van necessitar camions per carregar-los de coses, cosa que va ser molt costosa econòmicament. M'agradaria que la meva família tingués millors coses per les quals preocupar-se o riure quan jo mori, la veritat.

Raons per les quals acumulem

Potser t'estàs preguntant per què persones com jo o la mare del meu amic guardem tantes coses que potser mai necessitarem. La por de quedar-nos sense aquest article a casa és una raó per la qual compro en grans quantitats, sovint sense gaire sentit i especialment productes en oferta. És una por semblant a aquelles compres de pànic dels inicis de la pandèmia, quan la gent va sortir al carrer disposada a comprar tot el paper higiènic, pasta i conserves que trobés al supermercat. En aquest sentit, mai oblidaré el que em va dir una veïna quan, enmig d'una festa, li van preguntar on guardava la resta dels seus tovallons de paper. “A la botiga”, va respondre. A mi em passa tot el contrari i, de fet, quan em sento trista, no em resisteixo a la teràpia de comprar una mica compulsivament, sovint un altre banyador o una jaqueta per sumar-los a la meva extensa col·lecció. Scott Bea, psicòleg clínic a la Clínica Cleveland, ha destacat que la nostra societat de consum "impulsa molta gent a col·leccionar coses que no necessita".

Cargando
No hay anuncios

Algunes persones també se senten obligades a aferrar-se al passat, com si fos un amic que conserva el programa de cada esdeveniment al qual ha assistit durant les sis últimes dècades. Sigui per culpa o pels sentiments que ens desperten, a molta gent li costa deixar anar regals inútils de persones que estimen o admiren. “Què passa si un dia venen i descobreixen que ja no el tinc?” és un raonament que fem sovint. Al final, ens posem moltes raons per no expulsar de la nostra vida un article que no fem servir des de fa temps. Si és una cosa que he tingut durant un llarg període de temps, com els coberts i la porcellana que ens van regalar quan ens vam casar, vull donar-los a algú que sé que els apreciarà i els utilitzarà. A més, tinc una por gairebé irracional que tan aviat com em desfaci d'alguna cosa, descobriré que ho necessito.

Consells per netejar el desordre

Fes un pla amb totes les accions que voldràs realitzar per canviar la tendència d'acumular coses que no necessites. Pot ser que vulguis anar habitació per habitació o centrar-te en una categoria, com els abrics o les sabates, però evita canviar el rumb a mig camí abans d'haver acabat la feina que has començat prèviament. És important ser ordenat perquè no quedi tot a mitges. A més, cal establir uns objectius que siguin raonables i que vagin en funció del temps i la resistència de la qual disposem. Un exemple: si a casa hi tenim un armari sencer, potser és massa gran i intimidant; fins i tot una feina tan petita com netejar els articles d'un sol calaix o prestatge pot fer que comencis en la direcció correcta.

Cargando
No hay anuncios

Possiblement, un enfocament més gradual és més viable. Tingues en compte el consell de la meva amiga Gina: tenir una caixa a cada habitació per guardar les coses de les quals et vols desfer a curt termini. És especialment útil al vestuari o al costat d'un armari de roba, ja que quan et provis alguna cosa que ja no et queda bé, pot anar directament a la brossa en lloc de tornar a l'armari. Si veus que et costa massa desfer-te de coses, potser és necessari demanar ajuda a un amic, a un familiar o a un assessor que no tingui la mateixa inclinació cap a les teves pertinences.

Més consells. Crea tres piles de coses: una amb les que vols conservar, una amb les coses per donar i la tercera per descartar. No t'equivoquis en l'avaluació inicial; tira immediatament la pila de coses descartades i programa una recollida o una entrega per a tot el que vols donar. Si el desordre inclou objectes que guardes per a altres persones, valora la possibilitat de donar-los un termini perquè els recullin, o suggereix-los que lloguin un magatzem. Finalment, evita la reincidència. Resisteix-te a omplir els espais que has buidat amb més coses.