El 57% de l'aigua residual municipal de les Illes té un excés de salinitat

La majoria de casos es detecten als pobles costaners, on es concentra la major part de l'activitat turística

El conseller de Medi Ambient inaugura el fòrum 'El cicle urbà de l’aigua davant els reptes globals a zones turístiques'.
1 min

PalmaEl 57,4% de l'aigua residual municipal supera el llindar de salinitat establert per poder reutilitzar en usos agrícoles, segons les dades de l'Agència Balear de l'Aigua. "L'aigua que entra a les depuradores no compleix els estàndards de salinitat, cosa que en compromet la depuració i reutilització", ha declarat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, que ha inaugurat aquest dijous el fòrum El cicle urbà de l'aigua davant els reptes globals a zones turístiques a Palma.

Mir també ha indicat que això es detecta, sobretot, als municipis costaners on es concentra la major part de l'activitat turística. "En la majoria dels casos, la salinització es produeix a les xarxes municipals per intrusió marina a canonades en mal estat", ha explicat. De fet, l'excés es localitza a 32 de les 79 depuradores. A més, a sis depuradores de Mallorca (Colònia de Sant Jordi, Platja de Muro, Capdepera, Santanyí, Cala d'Or i Cas Concos) el 100% del cabal presenta un excés de salinitat.

En un context d'emergència ecològica i climàtica, les reserves hídriques de les Illes Balears són al 46% de la seva capacitat, un 1% menys que el mes de setembre de l'any passat, segons les darreres dades de la Conselleria de Medi Ambient. D'aquesta manera, 9 de les 10 Unitats de Demanda que hi ha a les Balears estan en prealerta. Entre les causes, el conseller ha subratllat l'augment de la demanda a causa "del fort increment de pressió humana en els mesos d'estiu".

stats